Forskere ved Twente-universitetet i Nederland fant ut at målerne kan lese av inntil 582 prosent feil, skriver DinSide, som først omtalte forskningsrapporten. Fem av de ni strømmålerne som ble testet ga avlesninger som var vesentlig høyere enn det faktiske energiforbruket. To av ni målte 30 prosent lavere enn det korrekte. Det største avviket skjedde i forbindelse med sparepærer og LED-lamper, i kombinasjon med dimmere. Undersøkelsene ble foretatt over en periode på seks måneder, og hver enkelt måler ble testet i minst én uke. Forskerne konkluderte med at strømmålerne fungerer dårlig sammen med moderne og energieffektivt elektrisk utstyr, ifølge DinSide. Justervesenet varsler nå at de vil kontrollere de smarte strømmålerne som settes ut i Norge.

– Jeg kan opplyse om at vi i år har egne planer om å gjøre undersøkelse og tester på de nye AMS-målerne som settes ut i Norge. Resultatet vil vi offentliggjøre, sier senioringeniør Hossein Piltan til DinSide. Det er nå gått noen uker siden Thor-Even Skjølås på Råholt slo alarm om familiens og grendelagets strømregninger etter at de fikk montert nye strømmålere. Fortsatt ringes han ned av strømkunder med liknende erfaringer. I kjølvannet av EUBs reportasje på familien og grendelaget, tilbudte Hafslund ham kontroll av den nye måleren. Dette har han foreløpig ikke tatt stilling til.

Elektroingeniøren kontrollerte den nye strømmåleren: Fant ingen feil

 prosent økning i forbruk

– Jeg ønsker i så fall en helt uavhengig kontroll, sier Skjølås.

– Hvordan har strømforbruket vært de siste ukene?

– Jeg stusser fortsatt, til tross for at noen få har testet riktig nå. Grendelaget brukte 15 prosent mer strøm i februar 2017 kontra 2016. Jeg brukte nøyaktig like mye som i fjor i februar, men fyrte med ved de ti første dagene i februar, og februar i fjor var kaldere enn i år, sier han.

– Grendelagets forbruk har heller ikke økt?

– Lyset slukker tidlig og slår seg på ganske sent. Så burde vært lavere, spesielt siden sensoren ennå ikke har vært under snø, poengterer Skjølås.

Strømsjokk for flere med ny strømmåler: Familie måtte ta grep for å redusere strømregningen

– Målere med annen teknologi

Hafslund, Norges største strøm- og nettleverandør, har også fått med seg resultatene i den nederlandske forskningsrapporten. Kommunikasjonsdirektør Truls Jemtland sier til DinSide at Hafslund benytter målere med en annen teknologi enn de som er undersøkt ved det nederlandske universitetet.

– Det er et omfattende sertifiseringsregime for strømmålere innenfor EU og Norge. Måleren Hafslund Nett har valgt er sertifisert innenfor EU og godkjent av Justervesenet. Alle målere i Europa er omfattet av MID-direktivet som er grunnlaget for Justervesenets forskrift om målere, skriver Jemtland. Det er NVE som har pålagt strømselskapene å innføre de nye strømmålerne.

– Det er ingen grunn for å hevde at de nye målerne systematisk viser feil verdier, den ene eller andre retningen. Feilmålinger kan selvsagt skje, men dette fanges opp gjennom de periodiske kontrollene som gjøres eller ved at kundene melder fra til nettselskapet, skriver seniorrådgiver Arne Venjum i NVE i en e-post til EUB.

SIER BESTEMT NEI: Har reservert seg mot ny smart strømmåler

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.