Imidlertid ble personen, som ifølge Øvre Romerike brann og redning hadde brent opp en hekk, ikke anmeldt denne gangen.

– Vi vurderte akkurat denne hendelsen slik at det ikke blir anmeldelse, sier Terje Foss, fungerende brannsjef hos Øvre Romerike brann og redning.

EKSTRA STRENGT

Politiadvokat i Øst politidistrikt, Åse Kjustad Eriksson, opplyser at en overtredelse av bålforbudet som blir anmeldt generelt kan føre til bot på minimum 4.000 kroner.

– Alvorlighetsgraden blir alltid vurdert, og sakene behandlet individuelt. Det er mange varianter av branner som blir anmeldt. Eksempelvis sier påtaledirektivet om at for bråtebrenning, glemt å skru av kokeplate, gjøre opp ild i utmark og uforsiktig omgang med ild ligger bøtenivået på 4.000 kroner. Men i disse tider, med så stor skogbrannfare det er nå, og med så mye informasjon det har vært om det, så kan nok boten bli høyere enn dette. Politiet ser ekstra strengt på situasjonen nå, sier Kjustad Eriksson.

Hun peker også på at et det kan bli knyttet erstatningskrav opp mot brannsaker.

– Hvis det er grunnlag for det blir det jo veldig mye dyrere enn selve boten. Det bør folk være klar over, sier Kjustad Eriksson.

KONSEKVENSER

– Tenner man bål nå kan det få store konsekvenser. Mange tenker at de har kontroll, og har kanskje også en vannslange tilgjengelig, men det blir ofte så sterk varmeutvikling at det kan ta fyr i vegetasjon mange meter fra selve bålet. Gnister kan også fyke langt. Vi vurderer alvorlighetsgraden i hvert enkelt tilfelle før en eventuell anmeldelse, sier Foss.

Han opplyser at det er flott at folk følger med, og at de ringer brannvesenet hvis de oppdager uforsiktig bruk av åpen ild eller er bekymret for mistenkelig røyklukt.

LAV TERSKEL FOR ANMELDELSE

Foss påpeker at det fortsatt er stor brannfare, og det er generelt forbud mot å tenne opp bål.

– Det er fryktelig tørt, og vi håper folk ser alvoret. Brannvesenet har lav terskel for å anmelde brudd på bålforbudet, sier Foss.

Det generelle bålforbudet gjelder i perioden 15. april til 15. september. Det betyr at man kan bruke godkjente grill- og bålplasser. Imidlertid vurderes situasjonen løpende, og et totalforbud kan bli innført igjen.

– Folk flest forstår og etterkommer forbudet, og viser ansvar, men det er dessverre enkelte som ikke gjør det. Det er akkurat nå ikke totalforbud mot bruk av åpen ild, men dette er noe vi vurderer daglig, sier Foss.

LES OGSÅ: Brann i enebolig på Kløfta

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.