• KAN BLI TETT: I kommuneplanen er tomtene i Gystadmarka planlagt med et grøntdrag og luftig bebyggelse. Fylkesmannen krever imidlertid at områdene fortettes betraktelig. (Kart fra Ullensaker kommunes kommuneplan)

Dermed må folk som om noen år skal flytte inn i nye boliger i den nye bydelen på Jessheim belage seg på veldig liten plen. For mens kommunen i de opprinnelige planene har lagt opp til bygging som vil romme 11–12.000 nye ullsokninger, mener Fylkesmannen at det må gis plass til over dobbelt så mange – mellom 20.000 og 25.000.

PROTESTERER

Da kommunestyret i Ullensaker rett før jul avlyste salget av eiendommene sine i Gystadmarka, satte kommunen seg ned for å regulere områdene. Planene er basert på en idé om å lage et område med mye luft og mange grøntområder, og med rom for opptil 7000 nye boliger. Det vil gi rom til 12.000-15.000 innbyggere. Nå har planene vært hos Fylkesmannen på høring.

I et svar til kommunen sier Fylkesmannen at området er å betrakte som sentrumsnært, og ettersom Jessheim er en regional by må det bygges mye mer, skriver de og viser til vedtak om å fortette byområder i både fylket og på Stortinget. Det er både jordvern- og miljøvernargumenter som ligger bak den regionale og nasjonale politikken.

Fylkesmannen krever at kommunen skal doble utnyttelsen, det vil si åpne for opp mot 15.000 nye boliger og opptil 25.000 nye innbyggere. Det gjør de gjennom å si at den såkalte tomteutnyttelsen må økes fra 70–120 prosent til 150–250 prosent.

VIL FORHANDLE

Nå skal Ullensaker kommune sette seg ned med Fylkesmannen for å forhandle.

– Vi er klar over at Fylkesmannen vil at vi skal fortette. Men hele ideen er å lage et luftig område med mange grøntområder. Hvis vi skal gjøre som Fylkesmannen sier blir det veldig tett, og ikke helt den kvalitet vi har sett for oss, sier Ståle Lien Hansen i Ullensaker Frp.

– Fylkesmannen foreslår en dramatisk endring i forhold til det kommunen har planlagt for. En slik utnyttelse vil også bety mange leiligheter, mens vi ønsker oss mer variert bebyggelse, sier Hansen.

– HER ER DET NOE FEIL

Lars Egil Berg i Senterpartiet mener Fylkesmannen har regnet feil.

– Det er noe feil i måten Fylkesmannen har regnet på. Her har de tatt med alle grøntområder og friarealer i utregningen, og da blir regnestykket feil, sier Lars Egil Berg.

– På papiret ser dette nå ganske dramatisk ut. Her blir det ekstremt trangt, hvis dette skal følges. Vi må passe på at folk som skal bo her trives. Vi må finne en løsning som sikrer at vi har tilstrekkelig luft, sier Berg.

Fakta Gystadmark

  • Da Ullensaker kommune avlyste salget av eiendommene sine i Gystadmarka rett før jul, satte de i gang med å regulere områdene. 
  • Nå har reguleringsplanene vært på høring hos fylkesmannen. 
  • Fylkesmannen krever at Ullensaker øker utnyttelsen av tomtene, slik at det blir plass til om lag dobbelt så mange innbyggere i den nye bydelen. 
  • I så fall åpner det for plass til mellom 20.000 og 25.000 nye innbyggere.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.