I dag kan EUB avsløre hvilke områder på Øvre Romerike – og spesielt i Ullensaker kommune – som blir mest berørt dersom de nye støysonekartene til Avinor blir virkelighet i forbindelse med den tredje rullebanen på Oslo Lufthavn.

Denne er nå under planlegging, og Avinor har tidligere opplyst at det vil være behov for den innen 2030. Ullensaker kommune har – etter flere henvendelser til Avinor – blitt presentert for de nye støysonekartene. Dette, som EUB trykker i dag, viser mulig virkning av den planlagte rullebanen på omkringliggende områder.

– Her ser du Råholt og Eidsvoll Verk i Eidsvoll, godt inn i Hurdal, sør i Eltonåsen i Nannestad, Ullensaker, Gjerdrum og ned mot Skedsmokorset, sier Ullensaker-ordfører Tom Staahle (Frp).

LES OGSÅ: Forbereder seg på at planleggingen av en ny rullebane på Gardermoen skal starte

4.000 kan bli direkte berørt

EUB fikk mandagen gjennomgang av ham sammen med kommunaldirektør Inger Kronen Tveranger og virksomhetsleder Hilde Fladby. Tirsdag skal Staahle og de andre formannskapspolitikerne orienteres om temaet.

– Alt tyder på at vi vil gå inn for å iverksette et midlertidig bygge- og deleforbud i områdene med røde, gule og tilliggende stiplede linjer. Slik situasjonen er i dag vil det berøre cirka 2.000 eiendommer bare i vår kommune. Det kan bety at så mange som 4.000-5.000 innbyggere vil bli direkte berørt, dersom dette støysonekartet stemmer overens med slik virkeligheten kan bli, sier Staahle til EUB.

Det betyr at områder som Lie, Sand, Hovin og Mogreina kan bli direkte berørt. I flere av områdene som trolig vil merke dette på kroppen, er det allerede pågående bygge- og reguleringssaker. Et midlertidig bygge- og deleforbud kan virke i fire år – før det kan forlenges med ytterligere to år.

– Det vil bli en fryssituasjon. Du får ikke fradele boligeiendom, bygge på, bygge om eller bygge nytt i disse områdene. Vi ser for oss at det vil gjelde fram til Avinor har utarbeidet nye støysonekart og kommuneplanen blir vedtatt. Da er vi i siste del av 2018, sier kommunaldirektør Inger Kronen Tveranger.

Onsdag sender Ullensaker kommune et varsel om bygge- og delingsforbud til berørte grunneiere. De vil deretter få tre ukers høringsfrist på å si sin mening. 4. desember kaller kommunen inn til åpent folkemøte om temaet. Der vil blant annet Avinor være til stede.

– Bygge- og deleforbudet vil gjelde skoler, barnehager og pleieinstitusjoner. Næringsaktiviteten vil ikke rammes av dette, understreker Kronen Tveranger.

LUFTFARTSDIREKTØREN: Om behovet for en tredje rullebane

Ber Avinor komme på banen

– Vi har fått et brev fra Samferdselsdepartementet. Der sies det at den tredje rullebanen skal ligge øst for den østre. Det kommer også fram at dersom vi ikke er konstruktive i denne prosessen kan Staten ta over og gjennomføre en statlig plan. Vi kan derfor ikke sitte på gangen. Vi må ivareta det viktigste for oss, nemlig våre innbyggere og våre interesser, sier Tom Staahle.

Bakgrunnen for at kommunen etter alle solemerker innfører det midlertidige bygge- og deleforbudet i de aktuelle områdene er for å hindre at boliger og annen støysensitiv bebyggelse blir oppført i områder som senere viser seg å være utsatt for flystøy i for stor grad. I tillegg til at kommunens egne jurister har sett på og vurdert saken, har de også bedt Kluge Advokatfirma se nærmere på hvorvidt kommunen kan bli erstatningsansvarlige overfor boligeiere eller Avinor dersom kommunen tillater bygging i framtidig støyutsatte områder.

– Det er Avinor som har ansvaret med å utvikle flyplassen og tredje rullebane. Det er Avinor og Staten som har ansvaret for hva dette gjør med omgivelsene. Hva skjer med dem som blir berørt? Som blir bekymret for om de kan selge husene sine? For om eiendommene deres verdiforringes? Hva skjer med unger som går i barnehage og på skole? Avinor må nå komme opp med sine tiltak til hvordan de skal ivareta disse naboenes framtidige forutsigbarhet. Dette vil få konsekvenser for innbyggere i alle aldersgrupper. Det vil også får konsekvenser for næringsinteresser. Det vil være flere aktører som har ønsket å utvikle eiendom, men som nå ikke vil få gjort det, sier Ullensaker-ordfører Tom Staahle.

Gir en forutsigbarhet

Avinor mener det vil være bra om Ullensaker kommune beslutter et bygge- og delingsforbud for eiendommene som berøres i det utkastet til støysonekart.

– Det gir en forutsigbarhet både for oss, kommunen og de som blir berørt fram til det finnes en reguleringsplan. Vi vil nå jobbe tett med kommunen for å få utarbeidet en reguleringsplan, og når den på et tidspunkt blir vedtatt så vil den sette rammene for den videre dialogen med grunneiere og andre berørte, sier kommunikasjonssjef Kristian Løksa i Avinor.

– Når vil en slik reguleringsplan foreligge?

– På nåværende tidspunkt er det vanskelig å anslå noe eksakt tidspunkt for det.

– Hvordan bør innbyggere med eiendommer innenfor de aktuelle støysonene forholde seg framover?

– Vi forstår at en tredje rullebane vil berøre veldig mange mennesker. Derfor er vi også opptatt av å gjøre denne prosessen så god og grundig som overhodet mulig. Foreløpig er vi avhengige av reguleringsplanen før vi vet hvordan hver enkelt berøres. Til denne vil det være en demokratisk prosess og en høringsrunde, sier Løksa og understreker at det per i dag ikke er vedtatt at det kommer en tredje rullebane.

Tredje rullebane er formelt sett ennå ikke endelig besluttet bygd. Avinor har derfor fått i oppdrag å utarbeide en reguleringsplan som kan danne grunnlag for en eventuell tredje rullebane.  Ullensaker kommune er planmyndighet. Det betyr at kommunen stiller krav til hva Avinor skal utrede og ta hensyn til.

Han sier temaer som støydempende tiltak på eiendommer og eventuell innløsing av bosteder vil komme opp i forbindelse med reguleringsplanbehandlingen. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.