• JUL: Juleserviset er fra Figgjo, glassene er arvet og bestikket er Valdressølv.
  • LYS. Karin Michalsen bruker høyreiste lys i staker når hun pynter julebordet sitt.

– Det er en ære å få dekke julebordet mitt i Eidsvollsbygningen, mener Karin. Hun er sterkt knyttet til bygda hvor hun tilbrakte alle ferier hos besteforeldrene på Bøn. Karin har overtatt huset, og nå har hun bodd der i flere år.

– Det handler om røtter, sier hun.

DEKKER MED HISTORIE

Torsdag inntok hun Eidsvollsbygningen og prins Christian Fredriks hjørnestue med bager og esker fylt til randen av det som skal bli et vakkert julebord.

– Stettglassene er etter foreldrene mine, men skal jeg dekke til 12 og det skal være akevitt med, mangler to. En av mine foreldres gjester spiste nemlig opp de to. En utrolig historie, men likevel sann, forteller Karin.

Også serviset har en egen historie:

– Det er fra Figgjo, men gikk ut av produksjon før jeg hadde til 12. En gang i verden var det et radioprogram som het «Det fikser

P1» med Margrethe Holt. Der etterlyste jeg serviset, og ei dame som hadde jobbet på Figgjo hadde tallerkenene jeg manglet!

Det dekkes på en hvit damaskduk som er arv etter Karins Mor. Bestikket er av merket Valdressølv.

I en rotekurv på antikk- og bruktmarked varpet Karin noen vakre små, tallerkener fra Bing og Grøndahl til 10 kroner stykket. De følger nå hver kuvert og er til å legge ribbebein på.

Bordet ellers prydes av høyreiste lys i staker, blomster i små vaser og en blomsteroppsats i en sølvbolle.

ROSENPUDDIG

Karin serverer ribbe, innmatpølse, grove medisterkaker, sosisser og surkål til julaftens middag – slik de fleste gjør her på Østlandet.

– Men desserten er litt rar. Det er en multekrem, en riskrem og en bolle med rosenpudding. Det er farmors gamle oppskrift, og som navnet tilsier så er den rosa. Det skal være lagd med blant annet røde gelatinplater, men det er forferdelig vanskelig å skaffe til vege i Norge. Da jeg gikk tom, kjøpte en slektning med seg «et lass» røde plater fra Tyskland. De holder i en evighet, så det er ingen fare for at de skal bli ødelagte der de ligger i skapet. Til puddingen følger rød saus, forteller hun.

Lørdag og søndag står Karin ved sitt festbord i prinsens stue i Eidsvollsbygningen.

– Jeg grugleder meg – mest gleder meg, da. Det er en ære, dette her, sier bordekkeren fra Bøn.

LES OGSÅ: Eidsvoll 1814 tar opp igjen en tradisjon

Fakta

Oppskrift på Karins rosenpudding

1/2 liter fløte, 1/2 liter H-melk, 4 ss sukker, 1 ts. vaniljesukker.

4 røde og 4 blanke gelatinplater (kan bruke rød konditorfarge).

Melk, fløte, sukker og vaniljesukker kokes opp.

Gelatinplatene, som skal ligge i vann rundt tre minutter, røres inn.

Settes kaldt til dagen etter.

Serves med rød saus. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.