• Hardt skadet: Katten Sofus (1) lå hardt skadet på operasjonsbordet. Operasjonen tok to og en halv time.Foto: Privat
  • Kula: Her er røntgenbildet som viser kula før den ble fjernet fra katten hos veterinæren.Foto: Privat
  • KAN OVERLEVE: Den høyt elskede katten Sofus (1) er hardt skadet etter å ha blitt skutt med luftgevær. Nå krysser eierne Cornelia Vahlenkamp og datteren Ylva Boutin fingrene for at den overlever. – Nå må vår katt være inne framover. Vi tar ikke sjansen på at den skal bli skutt igjen, sier de.

– Grusom dyremishandling. I ytterste konsekvens må vi selge og flytte. Vi er skremt og urolige, sier Cornelia Vahlenkamp.

Ved 23-tiden torsdag kveld fant de familiekatten Sofus (1) skutt. Kjæledyret kom seg hjem til Væren 10 i Bårliåsen på egen hånd, men det viste seg raskt at den var alvorlig skadet. Den blødde og var i særdeles dårlig form. Cornelia Vahlenkamp og datteren Ylva Boutin ringte Jessheim Dyreklinikk.

– Jeg trodde først den hadde fanget noe den ville vise oss. Men den hyperventilerte, kom med rare lyder og oppførte seg rart. Vi la den på sengen, og like etter fikk vi se blod på lakenet. Da slo vi alarm, sier Ylva Boutin.

LES OGSÅ: Kattens beste hjelpere

Skutt med luftgevær

De reiste straks til Jessheim Dyreklinikk, der det ble tatt røntgenbilde av den kjærlige katten.

– Røntgenbildene viste at han hadde blitt skutt. Kulen hadde revet opp tarmene på to plasser. Vi håper han berger livet, men det er ikke sikkert, sier Vahlenkamp.

Familien kjenner veterinær Pål Sindre Lundstad i Feiring. Derfor bestilte de raskt operasjonstime hos ham. Selve inngrepet tok nærmere to og en halv time.

– Det er ingen tvil om at katten er blitt skutt med luftgevær. Vi fant inngangshull og streifhull i tarmen, og selve kula lå inne i tarmen. Kula var ikke deformert på noe vis. Den hadde riller på seg, og jeg antar derfor at den ikke er av den billigste sorten, sier veterinær Lundstad.

Skremt av opplevelsen

Han beskriver skadene som alvorlige. Katten hadde en begynnende bukhinnebetennelse. I tillegg til å ta ut selve kula og sy katten sammen igjen, må han ta ut, skylde og rense tarmen. Katten er nå satt på en antibiotikakur.

– Den var en stor, frisk og fin katt, og derfor valgte vi å gjennomføre operasjonen. Nå er det viktig at den får i seg mat og får i gang igjen tarmfunksjonen. Da kan han overleve, sier han.

– Hva tenker du om hendelsen?

– Det er grusomt at det finnes folk som kan finne på sånt. Det påfører folk og dyr en svært unødig lidelse. Jeg forventer at det dette blir tatt alvorlig av myndighetene, sier Lundstad, som selv har meldt hendelsen til politiet.

Katteeierne i Eidsvoll har politianmeldt hendelsen.

– Det må være noen i området her som ikke liker katter og som skyter etter dem. Nå må vår katt være inne framover. Vi tar ikke sjansen på at den skal bli skutt igjen, sier Cornelia Vahlenkamp og Ylva Boutin.

LES OGSÅ: Derfor bør katter kastreres

Flere mystisk døde

Nabo Tom Langeid har selv mistet to katter på mystisk vis.

– Den ene kom hjem, la seg under stuebordet og var plutselig dønn stiv. Den var blitt forgiftet av noen. Like etterpå kom kattemoren skrikende hjem. Den dro seg kun etter forlabbene. Veterinæren sa den hadde fått en klemskade. Hele bakpartiet var knust, sier Langeid, bosatt i Steinbukken 9 fire hundre meter fra Væren 10. Da den opprivende hendelsen til familien i Væren 10 ble delt på huseierlagets Facebook-side var det straks flere som fortalte om liknende opplevelser. Tre familier går nå til politianmeldelse.

– Jeg vil tro dette dreier seg om guttestreker. Oppførselen er helt forkastelig, sier Nils Sverre Henriksen, kontaktperson i Bårliåsen Huseierlag.

– Forholdet er politianmeldt. Det er fryktelig tragisk at noen har så liten respekt for liv og andres kjæledyr, sier lensmann Jan Vidar Karlsen.

Fakta

Da katten Sofus (1) kom hjem til Eidsvoll-familien torsdag kveld var den skutt med luftgevær.

Veterinær tok røntgenbilder, konstaterte kulehullet og fant kula.

Veterinær Pål Sindre Lundstad i Feiring opererte katten i nærmere to og en halv time.

Nå er den på bedringens vei, men det er fortsatt en fare for at Sofus ikke overlever.

Saken er politianmeldt og politiet skal etterforske den.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.