2.185 private kloakkanlegg i Eidsvoll kommune skal inspiseres i løpet av denne og neste sommer.

– Dette er en del av oppryddingsarbeidet som skal pågå over hele Europa for å tilbakeføre vassdragene til naturlig tilstand, forklarer virksomhetsleder Helge Eliassen i Eidsvoll kommune.

– De fleste anleggene er gamle. De oppfyller ikke dagens krav, men det betyr ikke at de er ulovlige. Mange av dem ble jo anlagt før det var noen forskrifter for slikt.Ingen behøver å være redde for å få umiddelbare pålegg om å utbedre anleggene. Kravene vil først komme om noen år, opplyser han.

– Vi er blitt godt mottatt. Noen steder er vi til og med blitt bedt inn på kaffe, forteller studentene som alle tar studieretninger innenfor miljøfag og naturressurser.

REGISTRERING
I første omgang er det bare snakk om en registrering. Alle eiere av private kloakkløsninger har fått brev i posten om at inspeksjonen kommer.

– Vi jobber etter et program som er utviklet ved universitetet i Ås, forteller de fire studentene som utfører arbeidet.

– Vi lager en tilstandsrapport for anlegget, beskriver utformingen på det, ser på grunnforholdene og hvor avløpsvannet tar vegen, lager skisser og plasserer anlegget på kart. Ofte er ikke folk hjemme når vi kommer. Det betyr at vi må lage rapporten ut fra det vi observerer på stedet.

VIL FJERNE FORURENSING
Målet er at ingen kloakkanlegg på sikt skal føre til forurensing i naturen.

– Vi har god tid etter som all opprydning skal være gjennomført innen 2021, kommenterer Helge Eliassen

– Noen steder kan det blir snakk om å utvide det kommunale avløpsnettet. Noen steder kan det bli bygd mindre renseanlegg i kommunal regi for ei grend eller ei gruppe med boliger, og noen steder kommer det pålegg om private renseanlegg, sier den kommunale virksomhetslederen.

 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.