For to år siden skrev duoen Østby/Sundli manuset til Gullverk-spill «Gull og Gråstein» og høstet stor anerkjennelse etter Eidsvoll Amatørteaters oppsettinger på Farmen-gården Løntjernbråten.

OLAV DIGRE PÅ EID

Nå har de to skrevet nok et lokalhistorisk teaterstykke, «Olav Digre på Eid», denne gangen til kirkejubileet i Eidsvoll kirke 9. september. Som sist er det skuespillere i Eidsvoll Amatørteater som skal stå for framførelsen, med Hanne Østby som regissør.

JUBILEUMSMARKERING

Det er Snorre Sturlasson som i sine kongesagaer forteller at kong Olav gikk til messe i Eidsvoll i 1017. Det er bakgrunnen for det forestående jubileet som foruten teaterframførelsen også omfatter en stor kirkekonsert.

– Det er Rolf Thon og Bjørnar Robertsen som er drivkreftene bakjubileumsmarkeringen. Amatørteateret fikk forespørsel om de kunne bidra med noe, og de sendte stafettpinnen videre til oss, forteller Hanne Østby.

De to har skrevet manus til en knapp halvtimes forestilling med kong Olav Digre – seinere «den hellige» – i hovedrollen. Kongen spilles av Christer Dahlin.

– Framførelsen blir åpningen av jubileumsmarkeringen, og stykket involverer åtte skuespillere samt kor og en fløytespiller, forteller Hanne Østby.

LÆRERIKT OG MORSOMT

– Det har vært en stor prosess å lete opp kilder, men det har også vært veldig lærerikt og morsomt, forteller Arne Sundli.

– Det er viktig for oss å være historisk riktige. Vi har vært igjennom flere skrifter fra den aktuelle tida, har lært oss å skrive skaldekvad, og vi har til og med forhørt oss med Nidarosdomen for å få vite liturgien til ottesang for ett tusen år siden, forteller han.

TORTUR OG DRAP

Kong Olav var på sin kristningsferd da han kom til Eidsvoll i 1017, og nettopp arbeidet med å få rå Eidsvoll-bønder til å forlate sin åsatro til fordel for Hvite-Krist, er hovedtemaet i stykket.

– Han fôr hardt fram, forteller Sundli.

Kongen gikk ikke av vegen verken for tortur eller drap for å få befolkningen til å la seg døpe. Metodene til tross; han endte som helgen.

ÉN ENSTE FORESTILLING

Lørdag 9. september kan historien oppleves i Eidsvoll kirke. Det er planlagt bare én eneste framføring av stykket.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.