Kirkemøtet vedtok mandag å innføre en ny vielsesliturgi og åpnet med det for kirkelig vielse av likekjønnede. Vedtaket ble gjort med 83 mot 29 stemmer.

FULLT INKLUDERT

Dermed kan Eidsvoll ordfører John-Erik Vika og hans samboer Kjell-Jostein Andersson gifte seg som planlagt i Eidsvoll kirke 18. februar.
- Med dette blir homofile fullt ut inkludert og integrert i kirken, og det er jeg veldig glad for, sa biskop Atle Sommerfeldt til EUB i forkant av kirkemøtet.
Det er biskopen som skal vie Vika og Andersson, mens prost Marta Botne skal leder gudstjenesten.

IKKE FØRST I LANDET

Bryllupet i Eidsvoll kirke blir den første likekjønnede vielsen i Borg bispedømme, men ikke den første i landet.
Den nye liturgien skal tas i bruk fra 1. februar, og allerede ett minutt over midnatt gifter Kjell Frølich Benjaminsen og Erik Skjelnæs seg i Eidskog kirke.
- Det har aldri vært noe mål for oss å bli først. Vi valgte en dag som passe for alle, og håpet bare at kirkemøtets beslutning skulle tre i kraft før den dagen vi hadde satt, sier Vika og innrømmer at de hadde en plan B om kirkemøtet mot formodning skulle stemme ned liturgiforslaget.

BLIR GODTATT FOR DEM VI ER

- Hvorfor er det så viktig for dere å gifte seg i kirka?
- Det handler ikke om å stå fram. Det handler om å være oss sjøl. Det viktige er at vi nå kan få lov til å gå inn i det bygget som en hvilken som helst annen borger og bli godtatt for dem vi er. Vi har ikke stått på barrikadene, men vi har ville være med å påvirke gjennom kirkevalgene. Nå har vi fått en åpen folkekirke, og det er vi veldig glade for, sier Vika.
- Men vi hadde giftet oss uansett, legger han til.
- Vi har vært sammen i 15 år og begynner å bli godt voksne. Vi ønsker å få et formalisert forhold, og det får vi nå.

MANGE GRATULASJONER

Vika og samboere er blitt møtte med mange gratulasjoner og mye oppmerksomhet etter at EUB som første avis brakte nyheten om bryllupet.
- Vi har fått enormt mange og flotte reaksjoner fra fjern og nær, fra lokalbefolkningen som ikke visste, og fra både norsk rikspresse og utenlandsk presse, forteller John-Erik Vika.
- Det ble et voldsom mediekjør. Pågangen ble så stor at jeg ble helt utmattet, sjøl om jeg er vant med litt slikt fra før.

HURTIGRUTA

Hvor går bryllupsreisa?
- Det blir ingen egentlig bryllupsreise, men vi skal en tur med hurtigruta fra Kirkenes til Bergen i slutten av februar og begynnelsen av mars.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.