Responsen var formidabel da Bjørke kirke i Maura lyste rosa i hele oktober. Stian Berntsen, nestleder i Bjørke Menighetsråd, og resten av styret har utelukkende fått positive tilbakemeldinger fra lokalbefolkningen. Noen har til og med lagt kveldsturene sine innom kirken – fordi de synes lyset har vært så fint. Det tok ikke lang tid før spørsmålene begynte å komme. Ville kirken lyse blått opp i november?

– Spørsmålet er jo helt naturlig. Vi måtte jo vise guttene den samme støtten som vi har vist jentene. Det skulle selvsagt bare mangle, sier Stian Berntsen.

Viktig å sjekke seg

EUB er med på monteringen av lysfiltrene. Det viser seg raskt at det blir en smule mer utfordrende enn det var med de rosa filtrene i oktober. Kirken vil helt enkelt ikke lyse like blått som den lyste rosa. Berntsen, Tone Slettmoen Alme og menighetsrådsleder Trude Klingenberg er på plass i høstmørket. Smilene sitter løst. Trekløveret storkoser seg der de forsøker å få det blå lyset på plass.

– Det er mulig vi må bestille nytt filter. Dette var det med mest blåfarge vi fant, sier Berntsen.

Etter hvert ser det ut til at blåfargen blir godkjent. Det fine initiativet er uansett det viktigste.

– November er movember, og vi gjør dette for å vise vår støtte til de som rammes av prostatakreft. Guttene er i fokus, sier Trude Klingenberg.

– Alle rundballene rundt i Nannestad er rosa og blå. Da er det bare rett og rimelig at kirken også lyser blått. Får vi bare én eller to menn til å kreftsjekke seg, så har vi oppnådd noe veldig bra, sier Tone Slettmoen Alme.

Årlig får over 5 000 menn prostatakreft i Norge. Dette gjør prostatakreft til landets største kreftform. 30. oktober lanserte Kreftforeningen og Prostatakreftforeningen Blå Sløyfe-aksjonen for første gang i Norge.

Over 1.000 dør hvert år

– I løpet av november mister vi 90 menn i prostatakreft. Totalt over 1 000 hvert år. Det plasserer oss i europatoppen i antall dødsfall. Derfor skal vi – hvert år, hver november – sette på oss den Blå Sløyfa og vise at vi bryr oss om alle dem som er berørt av prostatakreft, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Gjennom hele november skal Blå Sløyfe-aksjonen dele informasjon og skape oppmerksomhet rundt prostatakreft gjennom folkemøter, aktiviteter og salg av blå sløyfer.

– I forhold til kvinner er menn altfor dårlige til å gå til legen for å sjekke seg. Derfor er vår oppfordring at alle menn bør bli flinkere, sier Stian Berntsen.

Prostatakreft

Prostatakjertelen ligger under urinblæren og har som oppgave å produsere den væsken som transporterer sædcellene gjennom urinrøret.
Kreft i prostata rammer først og fremst eldre menn og har økt i takt med antallet eldre i befolkningen.
Men også stadig flere yngre menn får prostatakreft. Omtrent én av åtte menn vil få påvist prostatakreft i løpet av livet. Det er fire ganger så mange som på 1950-tallet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.