- Vi synes det er rart at Kiwi får utvide sin matbutikk gjennom en rammetillatelse, mens det kreves full reguleringsplan av oss, sier eiendomssjef i Rema 1000-systemet, Trine Blankholm.
En reguleringsplan kan koste alt fra 100.000 til flere millioner kroner. Blankholm og Rema 1000 kjører reguleringsplanen fram, og håper den blir ferdigbehandlet på første kommunestyremøte etter ferien. Går alt deres vei kan de åpne dørene til ny butikk på cirka 1.500 kvadratmeter før jul.
- Så fort det ble kjent at vi ønsket å bygge butikk på Dal, kom Kiwi med sine planer. Vi er tøffe konkurrenter over hele landet, og det er ikke første gang de utvider når vi skal starte butikk et sted, sier Blankholm videre.

Lite Steinkast Unna

Kommunen har gitt rammetillatelse til Kiwi-utvidelse i Skinnstudumpa på Dal i Eidsvoll. Butikkjempen vil overta Motorforums lokaler, og øke butikkarealet fra 963 til 2.347 kvadratmeter.
- En konsekvens av relativt stadige ombygginger og påbygg siden det ble startet butikk på stedet. Det er snakk om en videreføring av eksisterende virksomhet på området, en omdisponering av eksisterende bygg, og arealet som utvides er marginalt i forhold til eksisterende bebyggelse på eiendommen, sier virksomhetsleder kommunal forvaltning, Tonje Valborg Bekkadal.
Rema 1000 ønsker å starte konkurrerende matbutikk på nabotomta til Montér - rett ved.
- Rema 1000 har skaffet seg en tomt som allerede er regulert til næringer som driver plasskrevende varehandel, i henhold til fylkesdelplan for handelsvirksomhet, service og senterstruktur for Akershus (2001), og ikke detaljhandel i form av dagligvarehandel og matbutikk. Derfor krever vi en ny regulering som åpner for dette, sier hun.
- Opplever dere dette som likebehandling etter forvaltningsloven av to konkurrenter?

Hele området i ett

- Basert på bestemmelser har kommunen gjennom de gjeldende planer ønsket at slike tomter i nærheten av E6 ikke skal brukes til matbutikker og liknende, men til bedrifter som fører større varer. Rema 1000 vil endre gjeldende reguleringsplan til også å tillate matbutikk. Altså er det ikke tale om et plankrav, men krav til endring av en gjeldende plan.
- Burde hele området blitt sett på under ett og ergo gitt en felles reguleringsplan, slik at man kan se det totale antall kvadratmeter til matbutikker i en helhet?
- Det hadde vært en fordel om politikerne hadde ønsket at man kunne sett hele området under ett, også med tanke på den planlagte rundkjøringen i krysset Vestbysvingen, sier hun.

Kiwi: - Det blir kostbart for oss også

Kiwi sier de hadde planer om butikkutvidelse på Dal før de hørte om Rema 1000-planene på nabotomta.
- Vi er hele tiden opptatt av å ha de rette beliggenhetene. Vi jobber på, og utvikler stadig eksisterende butikker. En gang trekker vi det lengste strået. En annen gang er det vi som trekker det lengste strået. Det er en krig om kundene, og det er om å gjøre å vinne den, sier regionsjef Frode Kristiansen i Kiwi Innlandet.
LES OGSÅ: Rema 1000 satser nytt - nå svarer Kiwi

TØFFEST

- Var dere kjent med Rema 1000 sine planer på nabotomta før dere planla utvidelse?
- Nei, da var vi allerede i gang med våre.
- Men Rema 1000 er en tøff konkurrent?
- Ja, det er de blå vi konkurrerer tøffest med. Kristiansen sier de jobber med flere aktuelle alternativer i dag, men at de ikke er i mål. Kiwi mener følgende forsvarer valget av rammetillatelse: Berørte eiendommer har vært benyttet til næringsvirksomhet i en årrekke, de viser til avsatt formål i kommuneplanen og at tiltak er i samsvar med dette. De påpeker også områdets fysiske avgrensning og beliggenhet i forhold til tilgrensende utbygde boligområder.

Kommunen: - Prinsipielt uheldig

Kommunen mener det er prinsipielt uheldig at arealer, slik Kiwi ønsker, bebygges uten regulering. Likevel gir de dispensasjon fra reguleringsplankravet.
Det framgår av konklusjonen der Kiwi gis rammetillatelse:
«Det er prinsipielt uheldig at slike arealer bebygges uten regulering, men i dette tilfellet, ut fra at kommunen gjennom flere saker siden 80-tallet har tillatt den etablerte næringen som nå søkes utvidet, ser kommunen ut fra prosjektets rammer, da spesielt plasseringen og volumet tiltaket medfører, at det vil virke urimelig å kreve en reguleringsplan. Kommunen legger også vekt på at det for omsøkte tiltak er trafikksituasjonen til og fra området som er mest vesentlig å vite konsekvensene av. Dette har utbygger sørget for gjennom trafikkanalyse utarbeidet av Asplan Viak AS. Kommunen ser også positivt på at eiendommens bebyggelse får et løft estetisk, og at bruk av utvendige arealer (parkering) blir mer oversiktlig og ryddig enn i dag. Området vil også bli mer enhetlig ved at bilforretningen flytter ut (...). Det anbefales derfor at dispensasjon innvilges».

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.