Du har fått Christer servert til lørdagspizzaen i form av dansedommer i «Skal vi danse?» der han har vært med i syv sesonger. Han har også vært å se i Hotel Cæsar, men han foretrekker heller å leve det livet han nå har «roet» seg ned til. Han hadde behov for å komme bort fra rampelyset og heller trekke i kulisstråder, blant annet som instruktør og koreograf i Ullensaker Teaters oppsetning av The Wiz.

– Jeg er mer et privatmenneske enn en som elsker rampelyset, innrømmer han.

SKULLE BLITT TANNLEGE, havnet som vette i OL

54-åringen, som bor vesentlig i Oslo, men også titt og ofte i både Sverige og Tyskland, er danser av yrke. Siden han driver dansekompaniet Oslo Danse Ensemble, jobber han mest ut fra Norge.

– Jeg skulle blitt tannlege, og startet faktisk på studiet, men det var ikke det jeg var ment å bli. Jeg måtte bli kunstner, samme hva, forteller Christer, som har sin danseutdannelse fra Göteborg.

Dansen har vært kjernen i Christers liv, også på isen. Tre ganger ble han svensk mester i isdans parløp, og han var på det svenske landslaget i kunstløp på 80-tallet.

Første gang Norge stiftet dansebekjentskap med Christer, var under OL-åpningen på Lillehammer i 1994.

– Jeg søkte jobben som danser og endte som vette, humrer han.

TREDJE GANG i ULLENSAKER

Det er tredje gang Christer er involvert i Ullensaker teaters store oppsetninger. Og han har slettes ikke gått lei.

– Jeg vurderer sterkt å takke ja, om jeg blir spurt igjen, smiler han lurt.

– Hvordan i all verden ble du brakt på banen i første omgang?

– Ullensaker teater tok først kontakt med regissør og danser Runar Borge. «Kan du ikke ringe Christer?» svarte han. Slik begynte det. Etter hvert har jeg opparbeidet god kontakt med produsenten i teateret, Anne Brith Sandsnes. Vi arbeider godt sammen. Det er viktig for meg å jobbe ute i regionen og ta vare på den kulturen som finnes tett utenfor Oslo.

De fire hovedrolleinnehaverne i The Wiz er delvis profesjonelle, mens alle de andre aktørene er amatører. Tornell har sterk tro på en slik blanding.

– Jeg forsøker å ha en slik mix, også i denne forestillingen. Begge parter har mye å tilføre hverandre. Mange av amatørene er kjempegode, forteller Christer

– Hva er det som gjør at noen forblir gode amatører hele livet, mens andre gjør teater og dans til sitt levebrød?

– Noen tør å ta skrittet videre inn på skoler i Oslo og andre steder hvor det er slike utdanningsinstitusjoner, mens andre igjen forblir amatører. Det er mange kjempegode her i Ullensaker teater, men de foretrekker å ha teater som hobby. Mange våger ikke å gå videre. Det er et sjansespill uten faste inntekter. Og uten fast jobb, blir det en usikker framtid.

AMATØRTEATER BETYR MYE

Instruktøren mener at det betyr mye for en kommune å ha et amatørteater i sin midte.

– Teateret er viktig for lokalmiljøet. Det binder folk sammen og de får en eierfølelse til teateret. Det å gå på teater og se en nabo, ei datter eller en far på scenen, gjør folk stolte. Amatørteater er dugnadsarbeid, og eierforholdet sprer seg ut i hele kommunen. Det teateret ikke har selv av utstyr, etterlyses ofte i lokalmiljøet. Kanskje man har lånt ut ting som blir brukt som rekvisitt, og det er morsomt å gjenkjenne naboens kaffekanne på scenen.

KULTURKOMMUNE

Ullensaker har som mål å etablere seg som en kulturkommune å regne med.

– Det er et stort ansvar. Jeg håper at den ser dette ansvaret og legger til rette for kulturen. Kommunen må bidra og gi noe tilbake til teateret, som betyr så mye for innbyggerne. Det må vises engasjement, folk fra kulturetaten bør møte opp på prøver undervegs og følge prosessen fram til premiere.

– Hvilken rolle mener du kulturen har i samfunnet?

– Kulturen spiller en enorm rolle for folket. I dårlige tider kan kulturen hjelpe til med å skape lykke i hverdagen og gi folk selvfølelse. I nedgangstider bør det satses mer på kultur, men dessverre er det blitt slik at da skal det spares inn. Kulturen er også viktig i gode tider. Etter en festlig jul, går folk inn i en svart januar. Det kan fort bli en nedtur. Et teaterbesøk gir et løft og glede. Kropp og sjel har et tett samspill. Mental helse henger sammen med den fysiske tilstanden. Kulturen bidrar til å løfte folks mentale helse, noe som igjen har en positiv effekt på den fysiske helsa, mener Christer Tornell.

LES OGSÅ: Ullensaker teater ga kundene et lite avbrekk

Fakta

Ullensaker teater spiller i disse dager The Wiz i Ullensaker kulturhus.

Det er den tredje store oppsetningen på like mange år.

Christer Tornell har hatt regien og koreografien i alle tre oppsetningene – Cats i 2016, Familien Adams i fjor og nå i The Wiz.

Ullensaker teater er et amatørteater som ble stiftet i 1991. Det holder til på Jessheim.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.