- Det er viktig å holde hodet ved like og ikke bli sløvet, mener Elsa Utheim (91 år), som selv har en tilnærmet perfekt engelsk uttale.

ALDRI FOR SEINT

At det aldri er for seint å lære, det er klassen ved Vilberg helsetun et godt bevis på. Hver tirsdag samler de seg rundt bordet for å oppfriske gamle gloser og lære nye.
- Is it Monday today?» spør lærer Thorbjørg Sanner (95)
- No, it is not. It is Tuesday, svarer de fem elevene.
- Nå er det snart spring og da kommer dandelions. Vet dere hva det er? spør læreren.
- Det er løvetann. At den blomsten kan hete noe så vakkert. Dandelions høres så fint ut, sier Elsa.
SE VIDEO: Det er aldri for seint å lære seg engelsk

BEBOERE

Lærer og elever er alle beboere på Vilberg helsetun - og til tross for at nesten alle er 90+, kan de forstå og snakke engelsk.
- Vi får engelsken gratis inn gjennom TV'n, mener Thorbjørg. Hun har vært lærer all sin dag og overalt hvor hun har vært, har hun funnet nye elever.
- Repet after me! sier læreren og blar i kopihaugen hun har med seg i en kurv i rullestolen.
Foran hver time forbereder hun seg godt. Skriver ned nye gloser, ord og uttrykk på et A4-ark.
- De kopierer gratis her på huset slik at alle elvene mine kan få et eksemplar hver, forklarer Torbjørg.
Når elevene glemmer arket på rommet, blir det mild refs å få.
- Dessa elevene glemmer både ark og bøker hjemme. Da blir det jo litt vanskelig å følge med, sier Torbjørg.
- Now we are going to sing. Lets take Molly Malone. Den irske, vet dere, sier læreren og elevene lar seg ikke be to ganger. Denne sangen husker de nesten ordrett.
Se flere bilder av lærer og elevene

SNITTALDER PÅ 90,5 ÅR

Denne klassen har en unik høy snittalder. Til sammen er lærer og elevene 543 år, og det gir en snittalder på 90,5 år. Det finnes neppe maken i Norge. Og mens de fleste skoleelever har framtida foran seg, er framtida historie for denne klassen.
Elevene i Vilberg Helsetuns engelskklasse har mange felles trekk. Det hvite håret, rullatorene og rullestolene. Latteren og humøret. Glimtet i øyet. De har hver sine livshistorier, men alderdommen har de felles. Og de trives.
- Skriv at vi har det bra her på Vilberg helsetun. Vi har det som plommen i egget. Maten er god. Ja, nesten litt for god, ler de.
LES OGSÅ: Bygger ny legevakt og åtte sykehjemsplasser

EN GANG LÆRER, ALLTID LÆRER

Thorbjørg Sanner har hatt flere generasjoner eidsvollinger som elever. Hun husker navnet på nesten alle, hvilken skole de gikk på og hvilke fag hun hadde dem i. Nå har hun tatt sin egen generasjon i lære.
Hun er klinkende klar i hodet. Det er beina som har sviktet. Da det ikke lenger var mulig å bo hjemme med rullator og rullestol, søkte hun om å få komme til helsetunet.
- Nå bor jeg på et stort og luftig rom med utsikt mot Vilberg skole og Sundet og har ikke lengtet hjem ett sekund, forteller hun.
Så ble det slik at hun måtte ha noe å gjøre.
- Jeg kunne da ikke bare løse kryssord. Jeg har hatt engelskundervisning for voksne tidligere. På Gladbakk holdt jeg kurs i ti år, og da jeg sluttet, fortsatte elevene selv! Næmen, så tror jeg jammen vi har fått en ny elev i dag! Welcome to us, Mary! Can you speak english?

LEGENS DOM

Mens klassen er midt i bøying av engelske verb, kommer kommunelege Hans ­Magnus Jonsbu forbi.
- Ikke noe kan være sunnere for den mentale tilstanden enn Thorbjørgs undervisning! Den trigger hukommelsen og trivselen øker. Læreren aktiviserer det som ligger langt borte, som elevene tror de har glemt. Men det er bare fordi de ikke har brukt det. Her henter de fram gammel kunnskap. Torbjørg burde hatt lønn for dette. Tenk å være så positivt og spre slik en glede, sier kommunelegen.
- Thank you, mr. Doctor, repliserer læreren.
LES OGSÅ: Sykehjem må ha skjenkebevilling for å servere en klunk Baileys

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.