• NØYE. Løypekjørerne får mye skryt for sporene de setter.

– Vinteren kom seint, men godt i år. Det er mange år siden det kunne gås på ski fra start uten en eneste grusstrekning å passere, humrer løypekjører Rune Granås i Nannestad og Bjerke Løypekjørerlag. Klokka har akkurat passert sju på morgenen. Sola skinner fra knallblå himmel. Det er vårstemning – med skiføre – i Nordåsen i Maura. Nok en gang er ildsjelen på vei ut for å preppe løyper til det kravstore skifolket. Det siste snøfallet skaper optimisme. Nå kan det bli skiturer 17. mai.

– Det var 20–25 skiløpere på toppen av Marifjell lørdag. Det er et imponerende tall så seint i sesongen, sier Granås.

Skryter av løypekjørerne

Turen i løypemaskinen opp til toppen går som en drøm. Utenfor vinduene er det postkortstemning. Det eneste som er synd er at vi ikke kan gå på ski og kjøre løypemaskinen til toppen samtidig.

– Kanskje er dette vinterens fineste dag. Det er i hvert fall én av de aller fineste, sier Granås.

På toppen kikker han spent i toppboka som ligger i hytta.

– Det er alltid spennende å sjekke hvem og hvor mange som har vært her. Det er jo alle disse vi kjører for.

Han har med seg nytraktet kaffe på termos, nysmurte rundstykker og sjokolade. Det kan ikke bli bedre.

– Jeg skal ikke påta meg æren for alt dette. Vi må sende en takk til hun hjemme for det, smiler han. Noen minutter senere kommer dagens to første skiløpere til toppen. Det er ingen hvem som helst. Det er de lokale treningskameratene Odd Steinar Låveg og Aadne Bækken. Begge velmerriterte idrettsutøvere.

– Det er strålende forhold og fantastiske spor. Det blir ikke bedre enn dette. Drømmeføre, sier Odd Steinar Låveg.

– Løypekjørerne i området her gjør en fantastisk jobb. Det er bare å ta av seg skilua og bøye seg i støvet, smiler Aadne Bækken.

Klagde på løypekjøringen

Det er 15 år siden Rune Granås begynte å kjøre løyper i disse skogene. Foranledningen var ganske spesiell for Granås – til daglig gründer og entreprenør i byggebransjen.

– Jeg gikk selv på ski rundt her, og klagde på løypene. Da tok det ikke lang tid før jeg ble bedt om å bidra selv for få det bedre. Hvis ikke hadde jeg ikke mye grunn til å klage. Det synes jeg egentlig var ganske morsomt, så da begynte jeg å kjøre, humrer han. Nå deler han på oppgaven med 8–9 løypekjørere i Nannestad og Bjerke Løypekjørerlag. Driftsutgiftene deres finansieres av lokalt næringsliv. Nannestad kommune spytter også inn en fast sum årlig for å få løypekjøringen til å gå rundt. Ingen av løypekjørerne får betalt for den formidable jobben de gjør. Finansieringen går kun til løpende utgifter – blant annet drivstoff og vedlikehold av maskinparken.

– Det blir noen timer i løypemaskinen i året. Den beste belønningen vi kan få er masse snø, perfekte spor, stort aktivitetsnivå og positive tilbakemeldinger, sier Granås.

I øyeblikket er det 70–80 centimeter snø på toppen av Marifjell. Men det smelter betydelig i det fine vårværet som er nå. Hele denne uka er det meldt strålende solskinn på Øvre Romerike – og opp mot 20 grader flere dager.

– Det tærer godt på. Vi har en god såle som det tar tid at smelter, men det er nok en fare for at det kan bli en del bare flekker i løypa, sier Granås. Håpet om skiføre 17. mai lever for fullt.

LES OGSÅ: – Vi har faktisket lite håp om at løypene skal holde til mai

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.