Byrådet i Oslo forbyr noen å selge heliumballonger på gata 17. mai. Eidsvoll kommune går ikke like langt, men fraråder salg på det sterkeste.

– Jeg har snakket med gruppelederne i de ulike partiene, og det er bred politisk enighet om å oppfordre til at det ikke selges i heliumballonger i kommunen på 17. mai. Oppfordringen går til gateselgere, lag og foreninger og utsalgssteder, sier ordfører John-Erik Vika (Sp).

Begrunnelsen er plastforsøplingen ballongene forårsaker.

– Vi legger ikke ned noe forbud like før 17. mai. Det ville vært litt for drastisk. Men vi kommer med en sterk oppfordring. Dette er noe vi håper folk kommer til å lytte til, sier Vika. Han sier årsaken til at saken ikke kommer opp på det politiske sakskartet er at det ville kommet for tett opptil nasjonaldagen.

– Sørum har gjort noe av det samme som oss. De har kommet med en oppfordring om at gassballonger ikke bør selges. Vi har sett en stor økning i salget av slike de siste årene. Derfor har det blitt nødvendig å sette søkelyset på dette. Det er fullt mulig å ha det gøy og storkose seg på nasjonaldagen uten at man må kjøpe en heliumballong som bidrar til å forsøple miljøet, presiserer Vika.

I Oslo hadde de allerede i fjor et forbud mot salg av heliumballonger. Det viste seg at det likevel ble solgt ble steder. Eidsvoll-ordføreren håper folk er sitt ansvar bevisst og følger oppfordringen.

– Vi satser på at en slik tydelig oppfordring er tilstrekkelig for at folk skal legge bånd på seg og etterkomme våre ønsker. Det er et sterkt signal når det er såpass bred politisk enighet om et slikt synspunkt, sier John-Erik Vika.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.