– Dommen er som forventet og det er gledelig at vi vant nok en gang. Det er god stemning i nabolaget. Borettslaget har fått mange gratulasjoner, sier Petter Gulbrandsen, leder i Nannestad tomtefesterforening.

Saken handler om at Nannestad kommune økte festeavgiften til Rådyrvegen borettslag fra 1.737 til 60.973 kroner i 2014. Dette godtok ikke borettslaget, som tok saken til Øvre Romerike tingrett og vant. Kommunen anket og saken har nå gått sin gang i Eidsivating lagmannsrett. Borettslaget vant igjen, og lørdag kveld ble det grillfest for tomtefesterne.

Sparer tusenvis

Dommen sier at festeavgiften skal reguleres etter konsumprisindeksen og ikke etter tomteverdien, som kommunen hevdet og baserte sin regning på. Hvis dommen blir rettskraftig blir festeavgiften på 4.208 kroner, og ikke 60.973 kroner.

Kommunen ble for øvrig også dømt til å betale borettslagets saksomkostninger både fra lagmannsretten og tingretten. Dette beløper seg til til sammen 354.021 kroner.

– Tomtefesterne ønsker at denne dommen blir rettskraftig slik at man får kontroll og forutsigbarhet i egen privatøkonomi, sier Gulbrandsen videre.

Kommunen vil nå bruke anketiden til å vurdere hva de skal gjøre.

Vurderer ny anke

– Vi må gjennomgå dommen i lagmannsretten sammen med advokaten vår. Umiddelbart skulle vi ønske lagmannsretten hadde tatt tak i hovedproblemstillingen, som dreier seg om kommunens rolle som mellomfester mot Opplysningsvesenets fond. Skulle dommen bli stående og gjeldende vil tomtefesterne slippe unna med et lite beløp, mens mellomlegget må betales av resten av innbyggerne på et vis. Vi vil også risikere at dette beløpet bare øker, sier ordfører Hans Thue (Ap).

– Hva kan bli konsekvensen av det?

– Vi må hente pengene et sted, og kommunen har ingen hemmelige ressurser. Det må hentes fra tjenestetilbudet vårt, sier Thue og legger til at kommunen også ønsker en rask avklaring på saken.

– Vi må bare beklage at saken har tatt så vidt lang tid i rettsapparatet.

Dommen i lagmannsretten var enstemmig.

LES OGSÅ: Ber om politisk behandling av tomtefesteavgift

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.