En fjerning av demningen ville betydd en senkning av vannspeilet med om lag tre meter, og med det en halvering av vannflaten på den om lag én kvadratkilometer store innsjøen i Romeriksåsen.

ANBEFALER RIVING

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) påpeker at dammen er i så dårlig forfatning at den utgjør en sikkerhetsrisiko, og anbefaler eieren om å søke konsesjon for å rive demningen så fort som mulig.

Nåværende eier, som er Gjerdrum Aktiemølle AS, opplyser at det ikke er midler i selskapet til å sette i stand demningen. Selskapet skal også avvikles.

BEHANDLES POLITISK

Onsdag skal formannskapet i Nannestad behandle saken der innstillingen er at rådmennene i Nannestad og Nittedal kommuner får fullmakt til å framforhandle avtale med Gjerdrum Aktiemølle AS, grunneiere og eventuelle øvrige rettighetshavere om overtakelse av damanlegget i Storøyungen med sikte på istandsetting. En avtale må godkjennes av kommunestyrene for å være bindende for kommunene.

Det påpekes at hovedpunktene i avtalen må baseres på likedeling av ansvaret mellom kommunene. I tillegg må det forutsettes at all relevant aktiva i Gjerdrum Aktiemølle overdras vederlagsfritt, mot at kommunene tar på seg ansvaret, herunder kostnadene for istandsetting av det gamle damanlegget

Saken skal også behandles av kommunestyret 2. november.

USIKKER KOSTNAD

Det er knyttet usikkerhet til hvor mye en restaurering av den 186 meter lange demningen vil koste, men anslag av flere alternative løsninger viser at det vil koste mellom 2,5 og 3,8 millioner kroner.

Mesteparten av demningen ligger i Nittedal kommune. I sør renner Gjermåa ut.

I 2011 var Akershus Miljøkraft interessert i å ta over dammen og fallrettighetene, og søkte i 2012 om konsesjon til å regulere Storøyungen og utbedre dammen. Søknaden ble imidlertid avslått av NVE i fjor.

FLERE DEMNINGER

En overtakelse av damanlegget på Størøyungen ses i sammenheng med flere vann i marka som er demt opp. Nittedal kommune arbeider med å få oversikt over alle demninger i kommunen. Nannestad kommune har ikke startet et tilsvarende arbeid, men mener det er grunn til å tro at det er behov for rehabilitering av flere dammer.

LES OGSÅ: Flertall for å redde Nord-Fløyta

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.