Eidsvoll kommunestyret sa tirsdag kveld et definitivt nei til en sammenslåing av ØRU-kommunene. Døra holdes fortsatt åpen for Hurdal og Nord-Odal kommuner om de skulle ønske sammenslåing med grunnlovskommunen.

STOR NOK ALENE

- Eidsvoll kommune er stor nok til å løse sentrale oppgaver som skole og helse, uttalte Hans Arvid Øberg (Ap) og fikk støtte fra alle unntatt Høyres åtte representanter.

Motstanden mot en storkommunen er blant annet begrunnet i frykten for å ende opp som en utkant.

- Jeg tror alt nord for Eidsvoll Verk vil bli skadelidende i en storkommune, sa Øberg.

- Jeg mener Eidsvoll kommune er den kommunen som kan tilby bygda Eidsvoll best tjenester, sa Anders Klaseie (Sp).

- Det er snakk om en form for sentralisering, men det er ikke noe trøkk for en ØRU-kommune, verken politisk eller folkelig, sa Knut Bakkehaug (V).

BØR VURDERE MULIGHETENE

Men Høyre er av en helt annen formening.

- Jeg ser ikke de grensene som alle er så opptatt av. Jeg ser mulighetene, uttalte Wenche Hoel Ulvin (H) og satt fram forslag om at Eidsvoll kommunen skulle delta i en videre studie av mulighetene sammen med de andre kommunene på Øvre Romerike, men samtidig avslutte prosessen med Hurdal og Nord-Odal.

- Det er naturlig å se sørover i et større regionsamarbeid. Jeg minner om at dette ikke er en innsparingsreform, men et spørsmål om å gi bedre tjenester til innbyggerne, sa Hoel Ulvin.

- Kommunereformen handler om å realisere en større og bærekraftig enhet. Eidsvoll har store utfordringer, og en da bør det være mulig å se mulighetene i en større sammenheng, sa Helge T. Blindheim (H).

- Målet er ikke nødvendigvis en større kommunen, men en mer effektiv kommune, påpekte Svein Gustad-Sanner (H).

- Den gjennomførte spørreundersøkelsen blant befolkningen indikerer at vi bør gå videre. Det handler om å videreføre prosessen, ikke om å konkludere nå. Å stoppe prosessen med ØRU nå, er arrogant overfor Eidsvolls innbyggere, påpekte han.

Men stopp blir det altså, med 27 mot åtte stemmer.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.