– Vi leste i lokalavisen i høst at det var mulig demningen på Storøyungen i Holter måtte rives. Dette synes vi ville være veldig synd, sier Tor Arne Hafstad, daglig leder i Akershus Miljøkraft.

Derfor ble Gjerdrum Aktiemølle, som har reguleringsrettighetene til vassdraget, kontaktet. Planen var at aktiemølla skulle søke Norges vassdrags- og energidirektorat om konsesjon for å rive dammen. De anså kostnadene for store til å utbedre demningen i henhold til NVEs krav.

– Vi driver i dag et minikraftverk i Gjermåa-vassdraget, og er til en viss grad avhengige av vanntilførsel fra Storøyungen for å opprettholde dagens produksjon. Ved å oppgradere demningen vil vi trolig kunne utvide kapasiteten noe, men vi vil uansett oppnå en jevnere vanntilgang enn vi har i dag, sier Hafstad.

Han opplyser at tilsiget av vann fra Storøyungen alene vil gi kraft til kun ei ukes drift.

– Vi ser derfor ikke noe stort inntektspotensial.

FULL HØYDE
Dersom prosjektet blir gjennomført vil vannstanden i Storøyungen bli som dag.

– Vi vil da tette demningen slik at vannstanden går opp til damkrona. Vi vil søke om tillatelse til å beholde vannstanden på topp i ei uke eller to lenger enn det som er naturlig. Tettingen vil skje ved å støpe en ny mur på innsida. Den gamle muren vil bli som i dag, og den nye vil synes kun når det er lav vannstand. Turstien vil fortsatt gå over demningen, sier Hafstad.

I dag leverer Akershus Miljøkraft strøm til om lag 150 husstander på det meste. Hafstad ser prosjektet som realistisk, men er avhengig av at alle parter bidrar.

– Med et spleiselag kan vi få til dette, sier han.

SITUASJONEN SNUDD
Gjerdrum Aktiemølle har et vedtak fra generalforsamlingen i fjor om at det skal søkes om konsesjon for riving. Det er foreløpig ikke gjort.

– Nå er situasjonen snudd kraftig, og styret er positive til å være med i prosessen videre, sier Gunnar Jødahl, styreleder i Gjerdrum Aktiemølle.

Dersom demningen blir revet vil vannspeilet bli senket med mellom to og tre meter.

Også Akershus Miljøkraft må søke om konsesjon til å regulere vassdraget.

– Vi er allerede i gang med å utforme søknaden, sier Hafstad.

Han opplyser at de til sommeren vil føre logg for hvordan Storøyungen «oppfører seg» i forhold til nedbøren.

NVE-TIPS
Tor Arne Hafstad og Rune Jacobsen fra Akershus Miljøkraft og Gunnar Jødahl fra Gjerdrum Aktiemølle har vært på et møte hos NVE for å få tips om hvordan man kan gå vegen videre.

– Dette var et positivt møte, sier Jacobsen.

Nå planlegges det et møte med arbeidsgruppa som består av representanter fra Gjerdrum Aktiemølle, Nannestad-Almenningene, Nannestad kommune, Gjerdrum kommune og Romerike Fiskeadministrasjon (RFA).

Nannestad kommune meldte seg på spleiselaget i fjor og vedtok en støtte på inntil 300.000 kroner til eventuell restaurering av dammen.

En endelig avklaring om prosjektet lar seg gjennomføre vil først foreligge når NVE får behandlet saken.

 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.