– Det blir variert utvalg hele året. Hvem som helst kan melde seg på, og vi deler ut grønnsaker. Til å begynne med hver 14. dag. I sesongen blir det naturligvis oftere, kanskje én gang i uka. Så fortsetter vi dyrkingen og høstingen så langt utover høsten det går, smiler Magne Johan Stenersen.

Det er to år siden EUB traff det hyggelige paret hjemme på Sandergutua 54 – Sander Nordstuen Gård – på østsida i Eidsvoll første gang. Da hadde de solgt rekkehusleiligheten med et halvt mål tomt på Grefsen i Oslo og sikret seg småbruket med et areal på 60 mål i grunnlovsbygda.

Bygger opp nysatsing

De legger ikke skjul på at læringskurven med landbruksdrift har vært bratt, men nå presenterer de nysatsingen.

– Andelsbrukerne bestemmer selv utvalget, og det blir garantert større enn det du får i matbutikkene. Her vil du kunne være med å dyrke kål, gulrøtter, poteter, salat, gresskar, mais, urter, tomater, agurker og salater. Ja, det er egentlig ingen begrensninger. Du kan også sikre deg andeler med kjøtt og egg. I første omgang har vi i hvert fall plass til 60 andeler. Blir pågangen stor, utvider vi enkelt og setter av større arealer. Prisen på dette blir rimeligere enn du ville fått i dagligvarehandlene, sier Tone Bech.

For få dager siden var de også med under lanseringen av et helt nytt matkonsept. Suksessresepten er hentet fra Finland og Sverige, og går ut på at lokale bønder og småskalaprodusenter har dannet en felles matring under navnet REKO-ringen. De forsøker å nå ut til brukerne på en helt ny måte gjennom Facebook. Produsentene annonserer produktene de har å selge, og brukerne kan bestille og kjøpe ved å legge igjen kommentarer.

Lokalprodusert mat

Deretter blir grønnsaker og øvrige produkter levert på et droppunkt. Facebook-gruppen har på kort tid nådd 1.000 medlemmer.

– Alt blir lokalprodusert. Det blir også mulig å komme hit og hente maten. Du kan også høste maten selv. Det vil helt sikkert fenge mange, spesielt barnefamilier. Droppunktene kan være én time utenfor småbruket. Det betyr at vi i hvert fall får med oss Akershus, Oslo og Hedmark, sier Stenersen.

– Har småbrukslivet svart til forventningene?

– Helt klart. Dette er det beste valget vi har gjort noensinne, sier Magne Johan Stenersen og Tone Bech.

Slik er konseptet

Eidsvoll Andelslandbruk starter opp på på Sandergutua 54 på østsida i Eidsvoll i 2018.

Ordningen blir slik at du kan kjøpe en andel, for eksempel med grønnsaker, egg eller kjøtt.

Du kan komme på besøk når du selv ønsker, følge opp din egen dyrking og høste inn.

Det blir også mulig å hente produktene på droppunkt.

Det blir sosialt fokus og det planlegges mange aktiviteter.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.