En nydelig utgave av Eidsvollsbygningen er bare én av fuglekassene Kjell Johansen og Edel Rødsjø har laget. Den har vekket betydelig oppsikt i nabolaget. Karin Gäfvert Langaard kom over den og tok bilde. Nå er eieren funnet.

– Denne utgaven av Eidsvollsbygningen er faktisk en tomannsbolig. Det er innganger på begge kortsidene. Vi har sett at det bor fugler i begge. Blåmeisen ser ut til å trives der, sier Johansen.

Vi besøker ham og Edel hjemme i Myhrersvingen i Eidsvoll. Skogen er nærmeste nabo, og det er tydelig at dyrene stortrives i området. Fuglene kvitrer i kor i det som må være én av de fineste hekkeplassene i bygda.

Brød og fuglekasser

– Da Kjell ble pensjonist og vinterne ble lange måtte han ha noe å gjøre. Da lærte han seg å lage brød og fuglekasser, smiler Edel Rødsjø.

Et blikk på trestammene på og ved eiendommen gir et tydelig bilde av et kreativt samarbeid. Kjell tar på seg selve utformingsansvaret av fuglekassene. Edel maler og bidrar i idémyldringen. Her finnes det fuglekasser i alle størrelser. Kun kreativiteten setter grensene.

– Vi har cirka 20 som henger rundt på eiendommen her. Totalt har vi lagd 30–40 stykker. De andre er stort sett gitt bort til familie, sier Kjell.

Barna har for eksempel fått hver sine miniatyrutgaver av huset til Edel og Kjell.

– Denne her er for religiøse fugler, sier Kjell og peker opp på en kirke i ett av trærne.

– Vi må lage en moské også. Det må jo være religionsfrihet her, istemmer Edel.

Blant de andre kassene som er lagd er det én som er formet som en fugl, én annen med et ekorn ved inngangshullet og en tredje som en låve.

Kun én står ubebodd

– Og alle har fått beboere?

– Ja, alle unntatt én. Det er denne her, sier Kjell og viser fram en fuglekasse med en gapet til en katt som inngangshull.

– De er vel redde for å bli spist, humrer Edel.

– Noen spesielle kjennetegn som tiltrekke seg ulike fugler?

– De er ikke så opptatt av interiør eller antall vinduer, men størrelsen på hullet er avgjørende for valg av bosted. Meisen er redd for rovdyr og vil ha minst mulig åpning. Der holder det gjerne med et par centimeter. Rødstrupen vil gjerne ha åpning på fem centimeter, sier Kjell Johansen.

Hjemme hos dyreelskerne går det gjerne med et par hundre kilo solsikkebrød til fugleforing i vinterhalvåret. Slik blir det gjerne når neste generasjons fugler sikres.

Fuglekasseparet

Bruker pensjonisttilværelsen på å lage kreative fuglekasser.

30–40 er produsert hittil. 

20 av de henger på og ved eiendommen til paret i Myhrersvingen i Eidsvoll. Paret er naturligvis dyreelskere.

Har til nå lagd fuglekasser utformet som Eidsvollsbygningen, kirke, låve, fugl, hus og katt.

Vurderer å lage Stortinget, Slottet og Det hvite hus. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.