Idrettsbassenget, kaldkulpen og boblebadet i Råholt Bad er stengt for øyeblikket. I tillegg er bassenget i Eidsvollhallen stengt på ubestemt tid. Nå er begeret fullt for FAU ved Vilberg ungdomsskole, Vilberg barneskole, Ås skole og Langset skole. Mandag sendte de brev med en innstendig bønn til kommunestyrepolitikerne.

– Vi vil at våre barn skal lære og svømme, og er lei av at de er prøvekaniner for et system som ikke er utprøvd før det ble satt opp i Eidsvoll kommune. Vi vil vite at de kan svømme uten at de risikerer helseskader, sier Christine Meklenborg Salvesen, FAU-leder ved Vilberg ungdomsskole.

– Svært betenkelig

Både i Råholt Bad og Eidsvollhallen har rensesystemet vært Poolsan siden 2012. Dette har vært omdiskutert, og spesielt de siste ukene har debatten tiltatt i styrke. Bassengene er flere ganger blitt stengt, og Eidsvoll Svømmeklubb har rapportert om utøvere som får helsemessige problemer når de trener i Råholt Bad, noe de mener skyldes rensemetoden Poolsan.

– Når konsekvensen blir at svømmehallen stenges på ubestemt tid, mener vi grensen må være nådd. Vi krever at barna våre får svømmeopplæring, og at det skjer i et vann som renses med en metode som er utprøvd og anerkjent, nemlig klor, skriver de fire FAUene i brevet til politikerne.

Går glipp av svømmetimer

– Situasjonen er ikke holdbar. Barna har en plikt til å få svømmeopplæring, og når bassengene er stengt går de glipp av verdifulle timer. Vi ser ikke hvordan disse skal bli tatt igjen på et senere tidspunkt, sier Monica Ottem-Holmsten, FAU-leder ved Ås skole.

Skolene har plikt til å gi elevene nok svømmeundervisning til at de lærer å svømme skikkelig i løpet av barnetrinnet. For å lære å svømme, bør du ha minst 40 timer svømming i 1.–4. trinn, ifølge Barneombudet.

– Hver sommer ser vi alvorlige drukningsulykker som følge av at barn ikke kan svømme i Norge. Det viser hvor viktig opplæringen er, sier Meklenborg Salvesen.

– Nå forventer vi at politikerne er sitt ansvar bevisst og tar tak i disse utfordringene, sier Kai Hoksvold, FAU-nestleder ved Langset skole.

– Beklagelig situasjon

Ordfører John-Erik Vika (Sp) tar brevet fra de fire FAUene til etterretning og sier politikerne vil vurdere om det skal byttes til klor.

– Det er beklagelig at vi er der vi er, det er en beklagelig situasjon. Nå er det satt i gang en prosess som innbefatter ganske mye. Det kommer opp en politisk sak på badevannene 13. februar. I mellomtiden foretas det vedlikehold og oppgraderinger som skal bidra til at bassengene kan åpnes igjen, sier Vika. Han sier kommunen også har fått tilbakemeldinger fra folk som ikke ønsker klor.

– I forbindelse med den politiske saken vil vi også få en redegjørelse på om det er PoolSan eller andre forhold som er årsaken til alle utfordringene. Det som er sikkert er at vi ikke kan leve med at det blir stengt så vidt ofte. Vi vil ta en beslutning om framtidig rensesystem på best mulig grunnlag, sier John-Erik Vika. 

Slik er situasjonen

Svømmebassenget i Eidsvollhallen har vært stengt siden før jul. Det ble stengt fordi det ble målt kimtall, antall levende bakterier og sopp, høyere enn tillatte grenseverdier.

I Idrettsbassenget på Råholt Bad ble det før helga påvist for høyt kimtall i vannanalyse. Dette betyr at kun velværebassenget og barnebassengene er åpne for publikum, i tillegg til kafé og badebutikk. Der er det håp om å åpne igjen fredag 2. februar.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.