Fredag var tre litauere fortsatt savnet etter den tragiske rashendelsen ved Asakvegen i Sørum. Skredmassene gikk torsdag ettermiddag. Tre arbeidere klarte å komme seg i sikkerhet. De tre andre driver letemannskaper fortsatt og ser etter.
Grunneksperter EUB snakket med i området fredag, er ikke i tvil om at skredet skyldtes at store volumer med kvikkleire har rent ut og havnet i bekken nedenfor. Dette har også gjort det vanskelig å søke etter de antatt omkomne personene. Ett hus i området er evakuert. Det er ikke funnet behov for å evakuere andre hus. NVE beskriver hendelsen som et kvikkleireskred.
SJEKKET BRUER: Etter at Skjeggestadbrua på E18 ved Holmestrand kollapset i 2015 ble det sjekker 44 bruer på Øvre Romerike

FLYTENDE BLÅLEIRE

- Skredet består av flytende blåleire og ligger under marin grense. På Romerike er det kartlagt mange og store forekomster av kvikkleire, og det har tidligere gått flere kvikkleireskred i området, sier regionsjef Petter Glorvigen.
Kvikkleire er i utgangspunktet fast, men om leira blir overbelastet kan strukturen klappe sammen og leirpartiklene vil flyte i frigjort vann. Resultatet blir et kvikkleireskred.

STORE KVIKKLEIREOMRÅDER

Sørum og Øvre Romerike er blant de mest utsatte kvikkleireområdene i landet. Et kvikkleirebelte strekker seg fra Maura i nord til Sørumsand i sør. Et annet ligger omkring Vormsund.
KART: SE KARTET OVER DE MEST UTSATTE OMRÅDENE

- ER BEVISST PÅ GRUNNFORHOLDENE

Torsdagens ras ved Asakvegen skjedde bare et par kilometer fra grensa til Ullensaker, og grunnforholdene er like på begge sider av kommunegrensa.
- Vi har god oversikt over kvikkleireområdene. Dette er jo gammel havbunn, og vi krever geotekniske undersøkelser både med bygge- og reguleringssaker, forteller Inger Tveranger som er enhetsleder for areal og landbruk i Ullensaker kommune.
- Vi er veldig bevisst på grunnforholdene i søndre del av kommunen, og foretar veldige grundige undersøkelser før vi tillater inngrep, kommenterer varaordfører Willy Kvilten.

STABILISERING

- Nå driver vi for eksempel grunnundersøkelser ved renseanlegget på Kløfta, og i Bakkedalen driver vi med stabilisering av grunnen i forbindelse med legging av ny kloakk og etablering av et idrettsanlegg, forteller han.
- Vi hadde også planlagt en barnehage ved Kløftahallen. Den ble aldri realisert på grunn av usikkerhet omkring grunnforholdene, forteller Kvilten.

- ALDRI 100 % SIKRE

- Vi prøver så godt vi kan å ta hensyn til grunnforholdene. Vi kjenner vårt ansvar som reguleringsmyndighet, men vi kan aldri garantere ett hundre prosent av noe ikke kan komme til å skje, påpeker han.
LES OGSÅ: I desember 2011 raste Fylkesveg 450 mellom Ulinshof og Borgen.

Store rasulykker på Romerike

28 mennesker har omkommet i ras på Øvre Romerike og Sørum i løpet av de siste 300 årene.
Her er en oversikt over kjente ras i området som har tatt menneskeliv, hus eller ført til spesielt store skader.
Ca. 1320: Rotnes i Nes. Gården By forsvant.
Ca. 1410: Kabberud i Nannestad. Én av de to Kabberud-gårdene forsvant.
Ca. 1475: Løken i Ullensaker. Ullensaker kirke ble tatt av raset.
1725: Ullershov i Nes. To gårder raste ut i Glomma, fem mennesker omkom.
1728: Ullershov i Nes. En del av Nes kirkegård med kistene raste ut i Vorma.
1768: Gården Skjea i Sørum raste ut i elva Rømua. 16 mennesker omkom, 26 hus forsvant i raset.
1794: Løren i Sørum. Raset demte opp Rømua slik at vannstanden steg med 19 meter.
1795: Vestre Hoel i Eidsvoll. Ett hus skal ha blitt tatt av raset. Dette var neppe et kvikkleireras.
1795: Tesen i Nes. Stort ras ut i Vorma som stengte elveløpet i 111 dager.
1883: Holum i Ullensaker. Hovedhuset på søndre Holum og driftsbygningen på nordre Holum raste ut. Seks mennesker og flere husdyr mistet livet.
1924: Kokstad i Gjerdrum. Husene på alle tre Hellen-gårdene ble tatt av raset. Ett menneske og 14 husdyr mistet livet.
1953: Borgen i Ullensaker. Gården Fagereng med sagbruk ble tatt av raset. To kuer og noen høner mistet livet.
1965: Ilang i Nes. En gård ble tatt av raset.
2012: Svendsrud i Gjerdrum. Ett hus ble ubeboelig. Bedriftene Gulvex og Storeys måtte flytte.
2016: Asakvegen i Sørum. Tre mennesker mistet livet.
Kilde: Vesentlig Romerikstun, Romerike Historielags årbok, for 1970.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.