• KONTROLL: Kristoffer Engelstad styrer krana med fjernkontroll og har dermed full oversikt.

Tom Morud og Kristoffer Engelstad fra Oljeservice Maura har lagd tilleggsutstyr til lastebilkrana som effektivt kan fjerne snø fra hustak. De blir derfor leid inn av Nannestad bygdeservice i kampen mot mye snø på mange hustak.

30 METER LANG KRAN

– Vi har tatt utgangspunkt i et håndredskap med samme prinsipp, og så tenkte vi at dette må det jo gå an å montere på ei kran, sier Tom Morud, daglig leder hos Oljeservice Maura.

De satte derfor i gang med å lage tilsvarende utstyr til krana på den største lastebilen i firmaet. Krana har en rekkevidde på 30 meter.

Kort fortalt sveiset de sammen ei jernramme og festet bygningsplast på den. Så ble det som må betegnes som enkel konstruksjon montert på lastebilkrana.

– Vi tenkte først og fremst å ha denne til privat bruk. Vi testet den derfor hjemme, men det fungerte så bra at da dette ble kjent var det flere som ville at vi skulle ta oppdrag, forteller Morud.

Engelstad ser store fordeler med dette utstyret.

– I tillegg til at det er raskt og effektivt er det også mer sikkert. Da slipper to-tre personer, et antall som er vanlig at måker et tak, å sikres med seler og tau. Krana rekker også så langt at vi kan rydde begge sider av huset uten å måte flytte bilen, sier Engelstad.

VENTELISTER

Øystein Rønning, daglig leder hos Nannestad bygdeservice, forteller at han ikke har tid til å tenke på annet en snø nå for tida.

– Det ringer folk hele tida. Vi får også spørsmål om andre oppdrag, men det har vi ingen mulighet til nå. Det er blitt ei lang venteliste for folk som ønsker å få måket av taket på huset. Vi har bestillinger på mer enn 50 hustak, og noen forteller at de merker at dører går tungt. Det kan bety at det er mye snø på taket. I tillegg til private hus har vi en rekke industribygg på lista. Det dreier seg om nærmere 40.000 kvadratmeter. Én kunde har 15.000 kvadratmeter alene, forteller Rønning.

Han synes nyvinningen til Oljeservice Maura er et fint tilskudd til de øvrige medarbeiderne som jobber på spreng for å fjerne snøen fra hustak i distriktet.

– Der det er mulig å komme til med bilen fungerer jo dette kjempebra Vi har fra åtte til 12 personer i gang hver dag, med fresere og håndredskaper. Det er en tung jobb, sier Rønning.

Han opplyser at arbeidet med snø normalt utgjør ti prosent av samlet omsetning.

– Men i år blir det nok mer, sier Rønning.

Bæreevne tak

- Det har vært forskjellige krav til bæreevne for tak gjennom tidene.
- I perioden 1949–1969 er en normal bæreevne antatt å være ca. 120 kg/m².
- I perioden 1970–1979 er en normal bæreevne ikke større enn 150 kg/m².
- Fra 1980 er bæreevnen regulert i HHT NS 3479 etter lokale forhold, stort sett fra 150 – 350 kg/m².

Beregning av snøvekt

- Tørr nysnø har en tetthet på ca. 100 kg/m³.
- Snø som har ligget en stund oppnår typisk en tetthet på 200–300 kg/m³.
- Våt snø har en tetthet på ca. 400 kg/m³.
- Snøvekten kan dermed anslås basert på kvalitet og snødybde. En halv meter våt snø vil gi en snøvekt på 0,5m x 400 kg/m³ = 200 kg/m²

Kilde: Wikipedia

LES OGSÅ: Snøbrøytere i hardt vær: – Folk forventer at vi skal være overalt samtidig

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.