• BITIHORN: Her er familien på veg opp Bitihorn i programmet Samme tid neste år på TV 2. Pappa Tor-André trekker vogna Sander sitter i, og mamma Gunn Mariann og søsknene Jenny og Felix hjelper til. Foto: TV 2

Sander er født med ryggmargsbrokk, og har sittet i rullestol i hele sitt liv. Han må derfor «trå med armene» når han sykler. Sander og hans familie satte seg i fjor mål om å nå toppen av fjellet Bitihorn i Jotunheimen. De deltok da i TV 2s serie Samme tid neste år. Familien klarte ikke å nå dette målet helt, og måtte snu da terrenget på den siste strekningen ble for vanskelig å forsere med vogna Sander satt i. Men hardhausene har på ingen måte gitt opp å gjøre «det umulige». Til tross for slitet mot toppen av Bitihorn er allerede en ny stor utfordring planlagt. Denne sommeren står en utfordrende sykkeltur på planen.

270 MIL

Sammen med klassekamerat og bestevenn Petter Folvik (14) og pappa Tor-André skal Sander med sin håndsykkel sykle fra Nordkapp og hjem til Rustad i Hurdal, en strekning de har beregnet til å være om lag 270 mil. Det har de tenkt å bruke 30 dager på.

Den 1. juli starter de fra Nordkapp. Men enda en klassekamerat, Mzima Mortensen, har spurt om å få bli med på noe av turen. Sander forteller at Mzima slutter seg til når de kommer til Tromsø.

– Å sykle Norge på langs er en tanke pappa og jeg egentlig har hatt ganske lenge. Nå gleder vi oss kjempemasse, og det jeg gleder meg aller mest til er å oppleve Norge og naturen. Jeg har ikke vært lenger nord enn Trondheim før, sier Sander.

TRENING

Han forteller at de nå legger opp til ekstra hard trening.

–Vi har jo trent en del sammen allerede. Da har vi syklet, og noen ganger har pappa og Petter løpt og jeg har syklet, forteller Sander.

Nå blir det imidlertid hardere trening fram mot sommerferien.

– Det blir nok noen runder rundt Hurdalssjøen, og så blir det langturer til for eksempel Lillestrøm, sier Tor-André.

Sander driver også med ispigging, så han har også med seg styrke og utholdenhet fra dette.

FØLGEBIL

I følgebilen vil mannskapet bestå av mamma Gunn Mariann, søsteren Jenny (10) og broren Felix (6).

Det blir pappa Tor-André som skal kjøre bilen til Nordkapp. De andre skal reise med fly.

– Vi har planlagt å overnatte mye i telt på turen hjemover, men det blir nok noe i hytter også, sier Sander.

De har foreløpig ikke alt utstyr på plass. Blant annet mangler Petter og Tor-André sykler som egner seg for den lange turen.

– Vi trenger både sykler, sykkelklær og utstyr, og håper derfor at vi skal få kontakt med noen lokale sponsorer, og sier Tor-André.

FOKUS PÅ RYGGMARGSBROKK

Han påpeker at de på turen skal ha fokus på ryggmargsbrokk.

– Vi håper i den forbindelse at det er noen lokale personer rundt omkring som vil være med oss på noen etapper, for eksempel noen som sitter i rullestol eller som har andre handikapp, og som vil være med og spre litt glede. Vi ønsker å motivere andre barn og foreldre til å se mulighetene, sier Tor-André.

På grunn av Sanders handikapp er det også spesielle rutiner som må følges.

– Dette må vi ta hensyn til. Vi er blant annet avhengige av et hotell eller hytte med toalettfasiliteter hver onsdag og søndag. Sander har da faste dobesøk som varer i to timer på grunn av nedsatt tarmfunksjon. Og så har han heller ingen blærefunksjon, og må derfor bruke kateter hver tredje time. Vi må holde fokuset på å ta vare på helsa vår alle sammen, sier Tor-André.

FAKTA

- Ryggmargsbrokk (myelomeningocele) er en medfødt utviklingsforstyrrelse med manglende lukning av ryggvirvler og ryggmargen (nevralrøret), ofte benevnt nevralrørsdefekt.
- Dette fører til en brokkdannelse, der ryggmargshinner med nervevev former en utposning gjennom defekten i ryggraden, og som resulterer i varierende grad av lammelser, urinveis- og tarmproblematikk, kognitive vansker, og eventuelt også utvikling av vannhode (hydrocephalus).
- Alvorlighetsgraden kan variere fra fullstendig rullestolbundet med alvorlige lammelser, til lettere lammelser i beina.

Kilde: Wikipedia

LES OGSÅ: – Det er godt gjort av farfar å sykle så langt

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.