• DÅRLIG: Rune Storsve (H) synes prosessen rundt salget av kommunes del av Lundsjordet er behandlet svært dårlig av alle involverte.
  • PROSJEKTLEDER: Tim Holmvik i Hobrå Eiendom har utviklet mange boligprosjekter i sin tid. Han er prosjektleder for 1814-Byen as. Arkivfoto

Sist uke var Eidsvoll kommune like ved å selge sin 17 mål store del av det 80 mål store Lundsjordet for 30 millioner kroner – i et lukket møte. Rune Storsve (H) var en av 13 i det lukkede formannskapet og han reagerer voldsomt på det han kaller dobbeltroller.

STØRST PÅ ØSTLANDET

Gardermoen Tomteselskap (GT) eier over 40 mål på Lundsjordet gjennom selskapet 1814-Byen as. Deres og kommunens tomt er døpt 1814-byen, hvor Tim Holmvik er prosjektleder.

- Holmviks rolle er å promotere og selge hele prosjektet. Så vil kommunen selge vår del under bordet til GT som er en av oppdragsgiverne mens han jobber for kommunen, sier han.

– Dette må du utdype.

– Holmvik kaller dette Østlandets største byggeprosjekt, med 1.500 leiligheter, 20.000 kvadratmeter næringsarealer og investeringer på 4,5 milliarder kroner. I den sammenhengen er 30 millioner kroner billigsalg og å gi bort innbyggernes penger. Salg av kommunale eiendommer, og særlig i denne kategorien, må behandles i åpne rom, sier han.

Formannskapet brukte mye over en time på å behandle utsettelsesforslaget til ordføreren.

– Det forteller meg hvor betent saken er, og understreker viktigheten av åpenhet, påpeker han.

Vikas forslag ble vedtatt mot stemmene fra Finn Terje Tønnessen og sønnen Kristian (begge Frp), Storsves partikollega Jens Aalborg og John Granly fra KrF.

UHILDET

GT vil ikke uttale seg i saken. Tim Holmvik i Hobrå Eiendom svarer dette i en epost:

– Samarbeidet mellom Eidsvoll kommune og GT har pågått lenge og i 2010 ble det inngått formelt samarbeid om utviklingen av 1814-byen. Det pågår fremdeles. I 2016 vedtok et enstemmig kommunestyre at kommunen realiserer egen eiendom i områdeplanen sammen med øvrige grunneiere. Avtale med felles eksternt selskap inngås. Kommunen tillater et jordskifte eller avtale for å få eiendomsgrenser som egner seg bedre for effektiv utbygging.

Holmvik svarer videre:

– 1814-Byen as engasjerte i 2015 et eksternt firma (Hobrå eiendom, red anm.) som har god erfaring med håndtering av slike store prosjekter. Rådmannen har vært orientert om fremdriften og støtter bruken av en uhildet tredjepart i realiseringen. Dersom kommunen selger sin eiendom er det viktig at en aktør fremstår samlende for hele området da dette sannsynligvis gir totalt sett best pris for alle grunneiernes eiendommer, presiserer Holmvik.

I 2016 inngikk kommunen og 1814-Byen as en ny avtale om felles realisering av begges eiendommer. Hobrå Eiendom ble engasjert for å være en uhildet tredjepart.

Storsve er skremt over at ingen andre politikere, kontrollutvalget, rådmannen eller eiendomssjefen reagerer på koblingen mellom Hobrå Eiendom og GT.

Fullstendig tyst

Verken rådmannen, eiendomssjefen eller ordføreren vil kommentere saken om Lundsjordet mer. 

Eiendomssjef Erik Lunde skal i det lukkede formannskapsmøtet onsdag ha sagt at administrasjonen har hatt kontakt med 50 av de største eiendomsaktørene i landet med tanke på om de var interessert i å kjøpe kommunens 17 mål, og at de hadde takket nei. Han vil ikke svare på hvem de er og hvordan kommunens korrespondanse med dem har vært. Rådmann Knut Haugestad har ferie og henviser til politikerne. 

Heller ikke ordfører John-Erik Vika vil snakke mer om dette, til tross for at han i møtet etterlyste mer informasjon om salget og at han lørdag sto fram i EUB som forsvarer av mer åpenhet.

– Jeg har ikke noe mer å si fra dette møtet. Nå går prosessen videre, er alt han vil si. 

Minst mulig lukking, men...

Torleif Hamre i SV vil ha færrest mulige lukkede møter.

– Noen møter må vi lukke, av hensyn til for eksempel personvern. Det må vi ha anledning til, men ikke bruke i utrengsmål. Vi har få slike. 

– Det skal med andre ord gode grunner til for å lukke et formannskapsmøte?

-  Ja, og nå lå det som en forventning fra tilbyder. Jeg håper vi får en åpen prosess når saken skal opp igjen, for det er uheldig å lukke en så stor og viktig sak. Åpenhet er viktig for at tilliten til at prosessene er ryddige. Det var bra at Storsve og Vika kom hverandre i møte om utsettelsesforslaget, som jeg stemte ja til. 

– Hadde du stemt ja til salg uten utsettelsen?

– Hvis saken ikke hadde blitt utsatt ville det vært fordi formannskapet valgte å si ja til salg. Det var alternativet. Det var en vanskelig sak, men jeg støttet altså ordføreren.

– Vi tolker det som at SV i utgangspunktet var for salg. 

– Tolk i veg. Det er vedtatt at tomta skal selges. Så må vi politikere i hovedsak lene oss på administrasjonens vurderinger med hensyn til konkrete tilbud. Men ettersom de skal arbeide for en best mulig avtale, vil jeg ikke spekulere i konkrete tall mens prosessen pågår, slik noen gjør.

Leste ikke sakspapirene

Kontrollutvalget fikk saken om Lundsjordet tilsendt, men leste ikke papirene. De visste ikke at saken ble skjult for publikum. 

Vegard Ellingsen (H) leder kontrollutvalget, som får alle saker før de skal i formannskapet. Fordi de ikke leste papirene og dermed ikke satte seg inn i problemstillingen ble ikke saken diskutert, men han sier nå at dette er noe de bør gjøre.

– Dette handler om å belyse prinsipper om offentlighet og åpenhet. Kommunale eiendomssalg bør helt klart være offentlige. Noen ganger kan formannskapet ha gode grunner til hemmelighold og lukkede møter, men jeg ser ikke at de hadde det her. Selv om politikerne mener det er best, betyr ikke det at det tjener innbyggerne best, sier han. 

– Tar dere opp saken?

– Vi har ikke formelt møte før i september, så det blir vrient å få til før da. Men vi er de folkevalgtes vaktbikkje, og da må vi påse at administrasjonen følger deres vilje. Vi må få en fornuftig begrunnelse for dette hemmeligholdet, for det ser ikke ut til at de har det. Kommunens andel av Lundsjordet er en verdifull indrefilet, og det kan da neppe haste så voldsomt med å få solgt den, sier Ellingsen. 

Fakta Tim Holmvik

  • Høyre-politiker i Ullensaker, og eiendomsutvikler.
  • Eier:
  • Rutim as sammen med kona.
  • Hobrå Eiendom – 50/50 av Rutim as og Bråthen Invest.
  • Step Eiendom – 50 % Hobrå eiendom, 25 % Skarestrandgruppen, 25 % Care eiendomsutvikl.
  • Ringvegen 31 B Utvikling – 50/50 av Hobrå Eiendom og Øivind Dahl Holding.
  • Årnes Kvartalet as – 50/50 av Hobrå Eiendom as og Skotøimagasinet Holding.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.