• LISTE: Rådmannen i Hurdal, Bente Rudrud Herdlevær, kom med en liste full av innsparingsforslag. Den skal politikerne studere fram til onsdag.

Årsaken til knipen er bruk av fond for å få årets budsjett i balanse, merforbruk inneværende år og at det er generelt et stort omstillingsbehov i kommunen.

Hurdals politikere forsøker nå å sy sammen et budsjett for neste år. Jobben er langt fra lett. Kommunen må spare et sted mellom åtte og tolv millioner kroner.

LES OGSÅ: Hyggelig, første lunsjmøte med den nye rådmannen

Presenterte kuttliste

I et utvidet formannskapsmøte torsdag ettermiddag, serverte rådmannen en liste til politikerne med forslag til hvor det kan kuttes. Lista er inndelt i tre kategorier med tre grader av konsekvenser ved kutt – liten eller ingen risiko, middels eller usikker risiko og økt risiko. Under gruppe 1 ligger reduksjon av undervisningsmateriell for skoleelevene, å ta bort vikarbudsjettet på skolen havner i gruppe to, mens det å kutte i lærerstillinger og ansatte på helse, er ansett å ha høy risiko.

LØNN er DEN STØRSTE POSTEN

Lønninger til de ansatte er den største budsjettposten. Kommunen kommer derfor neppe utom nedbemanninger.

– Vi vet ikke hvor mye vi kan ta ved naturlig avgang, men vi satser på å finne gode løsninger, sier rådmann Bente Rudrud Herdlevær.

Hun understreker at tiltakslisten er foreløpig og at den er grunnlag for videre arbeid med et varig bærekraftig budsjett for Hurdal kommune.

– Flere tiltak kan komme til, beregninger kan endres og konsekvenser og risiko av kutt skal fremdeles utredes, sier hun.

Formannskapsmedlemmene fikk med seg listen hjem. Den blir helt sikkert gransket fram til onsdag i neste uke. Da er det både kommunestyre og formannskap, og agenda for begge er jobben med neste års budsjett.

– 18. oktober skal rådmannen fremme forslag til budsjett for formannskapet. Det skal endelig vedtas i kommunestyret i desember, opplyser rådmannen.

– Det dere får servert her i dag, er svart kaffe og vann, sa rådmannen.

Skal man dømme etter et budsjettforslag, kan det bli magert både for de ansatte og politikerne heretter. Et innsparingsforslag er nemlig å kutte midler til sosiale aktiviteter for de ansatte og å redusere møtesatsene for politikerne med en tredjedel.

Fakta

  • Hurdal kommune må spare inn et sted mellom åtte og tolv millioner kroner neste år.
  • Årsaken er bruk av fond for å få årets budsjett i balanse, merforbruk inneværende år og at det er generelt et stort omstillingsbehov i kommunen.
  • Rådmannen skal fremme sitt budsjettforslag 18. oktober.
  • Budsjettet for 2018 skal vedtas i kommunestyret i desember.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.