Særlig i de to største kommunene Ullensaker og Eidsvoll vil det endelige valgresultatet kunne bli forsinket. Men ikke vesentlig, skal vi tro valgstyrene i de to kommunene.

– For forhåndsstemmingen vil det ikke ha noe å si. Men for valgtinget kan opptellingen ta litt lengre tid, sier Yara Abudayya, utvalgssekretær i Ullensaker kommune.

I Ullensaker telles alle stemmene ute i valglokalene før de blir sendt inn og kontrolltelt på rådhuset. Å gjøre det på denne måten sparer mye tid framfor å gjøre hele opptellingen i rådhuset på Jessheim.

Les også: FRPU refser AUF etter skoledebatt

– BØR IKKE FORSINKE

Fra Nina Hageløkken, leder for fellestjenester i Eidsvoll kommune, er beskjeden at den manuelle opptellingen ikke bør forsinke.

– Vi teller alle stemmene fra valgtinget ute i valglokalene først, før de blir sendt til rådhuset for fintelling. Det bør ikke forsinke resultatet fra Eidsvoll, sier hun.

Forhåndsstemmene telles for hånd på rådhuset, før de telles maskinelt. Heller ikke det bør forsinke resultatet, er beskjeden.

Dermed vil de endelige resultatene fra Eidsvoll uansett være klare tirsdag morgen.

 Les også: Rekord for forhåndsstemmer på Øvre Romerike

BESTEMTE MANUELL TELLING

Kommunaldepartementet har bestemt at alle kommuner i Norge må ha minst én manuell telling av alle stemmer ved stortingsvalget. Det skjedde etter at flere eksperter uttrykte bekymring om at det var fare for manipulering av valgresultatet.

Mange av landets kommuner hadde lagt opp til digital opptelling, med maskiner som er koblet til internett. Flere hadde også lagt opp til å bruke de samme maskinene både til den første tellingen og kontrolltellinger.

Kommunalminister Jan Tore Sanner bestemte dermed at alle må telle manuelt, inkludert kommunene på Øvre Romerike.

– Valgsystemet vårt er godt testet og sikret. Vi ønsker å unngå spekulasjoner og usikkerhet rundt valgresultatet. Trygghet og tillit er avgjørende for gjennomføringen av valget, sa kommunal- og moderniseringsminister Sanner da han tok avgjørelsen 1. september.

INGEN FORSKJELL I HURDAL

Verken i Hurdal eller Nannestad vil manuell opptelling ha noen praktisk betydning. Begge kommunene hadde lagt opp til manuell opptelling uansett.

– Vi teller manuelt uansett, sier Lillian Aasheim i valgstyret i Nannestad kommune.

Det samme gjør Hurdal kommune. Der var det også planlagt med manuell opptelling av stemmene, og valgresultatet vil være klart i god tid innen tidsfristen mandag kveld.

Det er om lag 3,7 millioner stemmeberettigede i Norge. 416.793 av disse bor i Akershus.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.