De tre rødgrønne partiene Ap, Sp og SV ble fredag ettermiddag enige om samarbeid og fordeling av de to viktigste vervene. John-Erik Vika blir ordfører med Einar Madsen som varaordfører og leder av ett av hovedutvalgene.

TREKKER SEG på grunn av helsa

Det overraskende utfallet kom etter at Einar Madsen meddelte forhandlingsutvalget at han ikke ønsker gjenvalg av helsemessige grunner.
- Jeg har slitt med helsa og vurderer det slik at jeg ikke har godt av en ny periode som ordfører. Jeg har tenkt på dette lenge, men ikke informert verken partiet eller velgerne, sier Madsen.
- Det har vært mye trøkk og personfokusering. Jeg har det ikke så bra psykisk og har slitt det siste halve året. Likevel står jeg rakrygget for det vi har fått til, og det har også vært veldig hyggelig å være ordfører.
- Men nå må jeg finne meg sjøl. Jeg håper at jeg blir respektert for denne avgjørelsen, sier den avtroppende ordføreren.

BITTERSØT SITUASJON

- Dette er en spesiell og litt bittersøt situasjon, sier John-Erik Vika.
- Det var ikke slik jeg hadde sette for meg valget av posisjoner. Jeg tenker på Einar og hvor tøft han har hatt det. Det er en tankevekker. Det er blitt et voldsomt trøkk mot de fremste politikerne, ikke minst i sosiale medier, med karakteristikker som ingen kan tåle i lengden, sier den påtroppende ordføreren og legger til:
- Det står voldsom respekt av det Einar nå har gjort.

RESPEKT

- Det var ikke denne måten vi hadde sett for oss dette på, men det står veldig stor respekt av det Madsen har gjort. Det er ikke mange som ville ha gjort det likedan, og jeg er glad for at han vil ta vervene som varaordfører og hovedutvalgsleder, sier Dag E. Opsahl som er leder av Senterpartiet i grunnlovsbygda.

AP UTEN ANNEN KANDIDAT

Selv om Madsen ville trekke seg, kunne det fortsatt vært tenkelig med ordfører fra Arbeiderpartiet. Men slik ser ikke partileder Toril Altenborn på situasjonen.
- Når det ikke kunne bli Einar, har vi tatt den nest beste. Det var John-Erik Vika, sier hun.
LES OGSÅ: John-Erik vika fikk flest personstemmer

- GLAD FOR RØDGRØNT

Vika blir også støttet av det tredje partiet i koalisjonen, SV.
- Vi har fått til et rødgrønt samarbeid. Det var det viktigste for oss. Vi er fornøyde både med Madsen og Vika, sier Linn Emilie Hexeberg som er medlem i SVs forhandlingsutvalg.

FORHANDLER VIDERE

Fordeling av øvrige plasser i formannskap og hovedutvalg er ennå ikke foretatt, og de tre partiene har ennå ikke spikret noen politisk plattform.
- Men det skal vi få til, forsikrer Toril Altenborn.
- Vi er enige om veldige mye, og vi skal holde sammen i hele perioden. Vi kan garantere at det ikke blir noe brudd slik som det ble i denne perioden, sier Altenborn.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.