Norges Vassdrags- og Energidirektorat har registrert 20 flommer i Mjøsa som har nådde mer enn sju meter på den lokale skalaen.

Den største flommen kom i 1789. Den har fått navnet "Storofsen", og ble målt til 10,10 meter. Det er nesten tre og en halv meter høgere enn dagens nivå i Mjøsa.

Også i 1808 og 1827 var det flommer på over 8.50 i Mjøsa.

Storflommen i 1860 stoppet på 10,07. Dette er den neste største flommen som er målt i innsjøen. Da sto vannet omtrent 30 centimeter over golvet i restauranten på Eidsvoll stasjon, og vannet rant inn i tunnelen sør for stasjonsområdet.

Ifølge bilder fra Eidsvoll sentrum skal det også ha vært en større flom i Vorma rett etter 1900, men denne er ikke registrert i NVEs register. Derimot er det registrert en stor flom i Mjøsa i 1910. Den nådde 7,70 meter på den lokale skalaen.

I 1927 nådde vannstanden i Mjøsa 8,31. Da rant vannet helt inn til Eidsvold Blad-bygget i Sundet og det ble rodd i gatene.

Også i 1939 (7,29) og 1967 (7.72) var det store flommer i Mjøsa og Vorma.

Vesleofsen i 1995 ble målt til 7,94 meter på den lokale skalaen. Det er omtrent én meter høgere enn hva man forventer under årets flom.

(Kilde NVE)

 

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.