• NR 9: I 2002 omsatte Arne Bergly for 110 millioner kroner, og var den niende største Rema-butikken i landet. Arkivfoto: Jan Arne Sandholtbråten
  • EKSPANDERER: – Dette går bra, sa Arne og sønnen Tom Arne Bergly i 2014 da de først bygde om på Råholt og så overtok butikken i Sundet. Arkivfoto

For 25 år siden startet Arne Bergly fra Dal Rema 1000 på Råholt. I 2014 passerte omsetningen 160 millioner kroner, og samme år overtok han Rema 1000 i Sundet. Med 60 ansatte og en totalomsetning på rundt 240 millioner kroner, driver han i dag en av de største bedriftene i kommunen.

– Ikke verst for en gutt fra taterleiren på Dal. Det er jo enormt mye penger, smiler han.

GOD HJELP

I 1992 hadde Bergly 15 år bak seg i bransjen, blant annet som salgssjef i matvareprodusenten Denja.

– Jeg trivdes veldig godt og lærte alt om bransjen. Så ville Odd Reitan i Rema 1000 ha meg til å starte butikk i lokalene etter Autoimport på Råholt. Jeg sa nei flere ganger, men de ga seg ikke. «Ikke tenk på pæng, vi hjelper deg», sa Odd, og til slutt takket jeg ja. Da jeg kom fra ferie hadde de gjort i stand hele butikken for meg, forteller Bergly.

Mange i lokalmiljøet trodde det hadde klikket for ham, men suksessen kom raskt og siden har Bergly utvidet tre ganger.

HARDT ARBEID

Oppskriften på suksess er enkel, skal vi tro kjøpmannen.

– Knallhard jobbing, solid økonomisk styring, være gjeldfri og yte god kundebehandling. Slik har jeg alltid jobbet og dermed har resultatene kommet.

– Det blir kanskje mer en livsstil enn en jobb?

– Ja. Disse 25 årene har vært spennende og trivelige, selv om jeg har lurt på hvor mye man skal orke. Rema er som en stor familie, og her har jeg fått mange gode venner. Mange veldig hyggelige og lojale kunder er også godt å ha, påpeker mannen som har hatt og har svært lange arbeidsdager.

Dagligvarebransjen kjennetegnes av hard konkurranse. Rema er minst av tre giganter som dominerer markedet, og Bergly vet alt om marginer og volum.

– Fordi vi er minst betaler vi mer for varene våre enn de andre. Men vi er billigst fordi vi kutter kostnader. Alt dreier seg om å selge store volumer til lav pris. Da vinner den dyktigste. Men hadde det ikke vært moro hadde jeg aldri holdt på så lenge, påpeker han.

I flere år var det bare Rema og Samvirkelaget på Råholt, og etter hvert kom Kiwi i Vestbysvingen. Så prøvde Lidl å ta markedet.

PASSET IKKE INN

– Jeg fryktet dem aldri, for de passet ikke inn her. Holdningen deres med null kommunikasjon utad går ikke, du må jo snakke med kundene, sier Bergly som møtte representanter for den tyske gigantkjeden flere ganger.

– I begynnelsen kom det seks menn i svarte dresser og parkerte hver sin svarte Audi utenfor her. De glante rundt i butikken min uten å si ett ord. Men det ble stadig færre Audier, og til slutt kom bare en som sa at de var i samtaler med Rema. Da skjønte jeg det var over. De ga seg etter halvannet år, men Norges-eventyret ble nok fryktelig dyrt for dem, sier han.

Mange kunder var nysgjerrige på fenomenet fra kontinentet og la handelen sin til nykommeren. Men Arne Bergly visste råd.

– Hver lørdag tro vi til og serverte kundene vafler, høstsuppe og annet. De ansatte var ordentlig gira på å hjelpe meg. Etter 14 dager kom kundene våre tilbake.

LES OGSÅ: - Vi har en visjon om at Råholt skal bli en lokal by

TRO PÅ FREMTIDEN

– Hvis du skal spå framtida til bransjen med tanke på mer netthandel, og selvsagt om Råholt?

-Netthandel har kommet for å bli, men siden de aldri når nødvendig volum har de ikke mulighet til å konkurrere på pris. Til sjuende og sist handler folk flest i butikk. Når det gjelder Råholt håper jeg de som styrer slipper seg litt mer løs uten at det blir helt vilt.

– Hva mener du med det?

– Jeg har kjempetro på Råholt, og det kommer fryktelig mange mennesker hit etter hvert. Men det må det være godt å være her for alle, selv om det blir stort. Og vi må slutte med den tullete striden mellom Sørbygda og Midtbygda, og heller konsentrere oss om å være en enhet. Vi bor jo alle i samme kommune. Den store utviklingen vi nå ser på Råholt og Dal kommer selvsagt med de mange nye innbyggerne. Sundet får ikke tilsvarende utvikling før det blir bygd mange flere nye leiligheter og som bebos av mange yngre mennesker. Men vi må uansett stå sammen som Eidsvoll kommune, påpeker han.

– Hvor lenge får kundene dine se deg sent og tidlig på jobb i butikken?

– Det blir nok noen år til. Sønnen min driver nå butikken på Råholt mens jeg er på plass i Sundet. Så lenge jeg liker å gå på jobb, så blir jeg her, slutter 68-åringen.

LES OGSÅ: Over 400 søkere til å jobbe i den nye Rema 1000-butikken i Maura

Bergly beklager, publisert 20.6.17 kl. 11.55

I artikkelen over er Arne Bergly sitert på: – Ikke verst for en gutt fra taterleiren på Dal. Det er jo enormt mye penger.

Arne Bergly understreker at utsagnet ikke på noen måte er negativt ment.

– Jeg vil kommentere noe som kom fram i et intervju med meg i Eidsvoll Ullensaker Blad. Jeg er stolt over å ha vokst opp i et miljø der alle omgikk alle med respekt for hverandre, og hjelp til der det trengtes, uansett hva man het til etternavn. Med dette som utgangspunkt er jeg stolt over min bakgrunn og over å ha skapt noe stort på Råholt. Det har ikke vært min hensikt å stigmatisere noen. Alle som kjenner meg vet hva jeg står for, og jeg beklager hvis det er blitt oppfattet annerledes, påpeker han. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.