Prosjektet Linnerudgården i Tormod Knutsens veg består av eiendommene 138/55 og 138/160, med lensmannskontoret, et bolighus, en garasje og en parkeringsplass. Eierne, eiendomsselskapet Tormod Knutsens veg 2as med Bjørn Nilsen og Kai Morten Aalborg, har tillatelse til å bygge ett boligbygg og ett kombinert bolig- og næringsbygg der, over tre etasjer.

LES OGSÅ: Her kommer den nye Råholtbyen

Nå vil de imidlertid omregulere prosjektet til fem etasjer.

- Muligheten for å øke antall etasjer vil ses i sammenheng med det pågående arbeidet med ny kommunedelplan for Råholt som kommunen arbeider med, påpeker arkitektkontoret Feste Kapp som er i full gang med det nye planarbeidet for Linnerudgården, uten å se en ny konsekvensutredning som nødvendig.

Dette har imidlertid utløst en stor naboprotest.

22 METER MØNEHØYDE

- Fem etasjer medfører at bygghøyden øker fra 13,5 meter til minst 20 meter, og fra 15,5 til minst 22 meter, skriver 18 naboer i sin protest til kommunen.

De aksepterer ikke den økte byggehøyden, i tillegg reagerer de på økt trafikk i området.

LES OGSÅ: - Vi må tørre å stase

- Med fem etasjer antar vi at antall boenheter økes fra 22 til 38 leiligheter. Trafikkforholdene Trondheimsvegen/Bønsmovegen er i dag vanskelige, før vedtatt utbygging av Linnerudgården. Her er det daglig farlige situasjoner. Trafikken i Råholtvegen og Mor Karines veg har økt betydelig. Fem etasjer, med parkeringsbehov og friområder, gjør situasjonen enda mer uakseptabel, påpeker naboene, og krever ny konsekvensutredning av kommunen.

De mener også at flere etasjer går ut over solforholdene og at det nye prosjektet vil medføre et betydelig økonomisk tap for alle naboeiendommene.

PRESEDENS

Under behandlingen av detaljreguleringsplan for Linnerudgården 2015, sa flere politikere at kommunens politikere burde bli sterkere til å holde seg til vedtatte planer. Nåværende detaljreguleringsplan er vel ett år gammel.

- Vi krever at kommunestyret, dersom forslaget om en ny omregulering kommer til politisk behandling, følger sin intensjon om å fatte vedtak i samsvar med gjeldende planverk. Vi understreker den konsekvens det kan få og presedens det vil skape for utviklingen i Eidsvoll dersom utbyggere vinner fram i krav som langt overskrider de gjeldende vedtatte planer, påpeker naboene.

De reagerer også på Feste Kapp sin henvisning til arbeidet med ny kommuneplan for Råholt.

- Det er direkte misvisende, i og med arbeidet langt fra er ferdig og ikke i det hele tatt lagt fram for politisk behandling, sier de.

HÅPER PÅ POLITIKERNE

Iva Fallet og Asbjørn Anderssen bor i nabohuset til Linnerudgården, og håper at lokalpolitikerne stopper den nye etasjeplanen.

- Tre etasjer kan vi leve med, men at utbyggerne nå vil øke til fem liker vi dårlig. Vårt hus blir kraftig berørt hvis nybyggene får fem etasjer, sier de.

- Lensmannskontoret er tre etasjer, rundt ti meter høyt. De to nybyggene blir minst 20 meter høye, en massiv vegg som sperrer for sola, påpeker Fallet som bor i første etasje.

- De nærmeste naboene får virkelig merke dette. Vi tenker også på den vanskelige trafikksituasjonen som kommer, sier Anderssen, og forteller om farlige forhold på en allerede sterkt trafikkert Bønsmovegen, der fotgjengere smyger seg mellom biler hver eneste dag.

- Riktignok skal utbyggeren lage en gangveg, men bare fra Trondheimsvegen til Tormod Knutsens veg. Med flere mennesker her blir trafikken mye verre, sier han.

En ny og tre meter høy støyskjerm mot Trondheimsvegen, faller heller ikke i god jord.

- Vi blir jo sperret inne, mener Anderssen.

HÅPER PÅ AVSLAG

- Hva gjør dere nå?

- Venter på at klagen blir behandlet av politikerne, men vi håper de står for tre etasjer som vedtatt. De sto på sitt både i Rema 1000-saken og i utbyggingsplaner i Sundet, og det burde ikke være annerledes her, sier de to.

- Men dere må forvente at det bygges ut på Råholt?

- Selvsagt, men vi må ikke glemme at det opprinnelig skulle være bare villabebyggelse på denne siden av Trondheimsvegen, sier de.

Fallet forteller også om andre naboer som selger hvis fem etasjer blir tillatt.

- Og siden de ligger i samme reguleringsplan kan ikke kommunen nekte dem å bygge fem etasjer heller. Men er det det vi vil ha her i nabolaget, undres han.

VIL HA GOD NABODIALOG

Bjørn Nilsen, en av eierne av Linnerudgården, sier det er politiske innspill som gjør at de nå vil bygge høyere.

- Politikerne har gitt klare signaler på at de ønsker høyere utnyttelse av eiendommer rundt trafikknutepunkter. Jernbaneverket sier det samme, så folk skal ta tog og buss i stedet for bil. For oss betyr dette høyere, sier han, og tror ikke trafikken øker mye.

- Heller det motsatte, for det kommer et tak på antall parkeringsplasser. Poenget er at folk skal bruke offentlig kommunikasjon, og Eidsvoll Verk er det flotteste knutepunktet på hele Østlandet, sier han.

- Har du forståelse for høydefrykten til naboene?

- Vi ser at dette blir en utfordring. Disse byggene vil ruve, og blir en utfordring hvor hen de bygges. Men vi håper på god dialog med dem, understreker han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.