Mens ulven herjer i saueflokkene, er nå mattilsynene på Romerike, Hadeland og Gran i samtaler om hvordan dyrevelferden skal ivaretas oppi det hele.

– HAR ANSVAR FOR TILSYNET

– Mattilsynet har ansvar for å føre tilsyn med at dyrevelferden blir ivaretatt. Men det er eieren av dyrene som alltid har ansvar for at dyra har det bra, sier avdelingssjef Gry Holmbakken.

Ulven startet sin drapsferd i Skrukkelia i Hurdal. Den gikk så over til Oppland og fortsatt sine herjinger i ulveflokkene der.

– Dette er en stor dyretragedie, men det er alltid en viss risiko når du slipper dyr på beite. Vi er nå i gang med å jobbe med denne saken i samarbeid med mattilsynene på Hadeland og Gran. Vi følger nøye med og vurderer om vi skal sette i gang tiltak. Hvilke, har vi ikke diskutert i detalj, opplyser Holmbakken.

FLERE ENN 70

Nå er tillatelsen til ulvefelling forlenget til fredag, og det jaktes både dag og natt på det som nå betegnes som en lystmorder.

Tragedien startet i Hurdal i forrige uke da det ble funnet et stort antall drepte og skadde sauer i Skrukkelia. Da ble det gitt fellingstillatelse, men jakten ble resultatløs.

Så gikk ulven over grensa til Oppland. Der drepte den videre, og ifølge NRK er nå det totale tapet oppe i over 70 sauer. Det ble tatt en sau til mandag, så dette antallet stiger nok ytterligere før man eventuelt får skutt ulven.

GJETERE UTE NÅ

Roger Skjølås er beiteleder i Hurdal beitelag. Han forteller at det var et nytt angrep tirsdag morgen i retning mot Skrukkelia, men inne på Oppland-sida.

– Jeg frykter at ulven er på veg tilbake til Hurdal, sier han.

Skjølås forteller at det aldri har vært så ille i Hurdal som nå.

– Vi er ute å gjeter dyra våre nå. Gjeterlagene bytter på slik at det er vakt både natt og dag etter føre-var-prinsippet. Ennå har vi ikke sluppet alle sauene på utmarksbeite, og de som ikke er sluppet nå, holder vi tilbake. De har begynt å beite på det som skal være vinterfor. Dermed må vi gå til innkjøp av mat til vinteren. Men dette er jo aller verst for sauen som blir angrepet av ulv. De kan gå med store lidelser over flere uker, sier han.

– Tror du det er flere enn én ulv?

– Det har jeg ingen formening om, svarer Skjølås.

Enige om ny tolkning av ulvelovverket: - Folk føler seg utrygge og lever med ulven på gårdstunet

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.