- Jeg rusler litt når jeg har lyst. Det er sunt å ha noe å holde på med, sier Støverud.
Han har selv tre traktorer som han har restaurert - en Ford 3000 fra 1968, en Massey Ferguson Gråtass fra 1952 og en 1958-modell Fordson Major. I tillegg har han tatt på seg jobber for andre.
- Da er jeg nok litt oftere i verkstedet. Det er jo artig å få det ferdig litt fort når det er for andre, sier han.
Se flere bilder av Støveruds traktorprosjekter i bildegalleriet

BEGYNTE FOR TI ÅR SIDEN

Støverud startet med restaurering av traktorer for ti år siden.
- Jeg har sett på mange andre flotte traktorer som er restaurert, blant annet på TV, og tenkte det kunne være artig å prøve noe selv. Jeg begynte med mine egne traktorer. Så fikk jeg etter hvert spørsmål fra andre som hadde traktorer stående. Den jeg synes det er aller mest morsomt å ha satt i stand er en Sulzer, en sjelden utgave, som tilhører Lars Even Nordby, sier han.
Han har også en Tempo 150 Standard på «samvittigheten».
- Da jeg restaurerte Tempoen fant jeg deler i Stathelle. De kunne jeg fått tilsendt, men jeg hentet dem like godt selv. Det ble en fin tur, forteller Støverud.

LÆRTE I MILITÆRET

Interessen for mekanikk fikk han da han var i militæret.
- Den grunnleggende lærdommen for mekanikk fikk jeg der. Jeg var stridsvognsjåfør på Trandum, og da ble det en del mekanikk i tilknytning til dette, sier han.
Støverud har også tatt i bruk moderne teknikk for å skaffe seg lærdom.
- Det finnes utrolig mye informasjon og lærdom på internett og YouTube. Jeg bestiller også deler over internett, sier han.
Men han har også andre kanaler han benytter. Da han trengte deler fra USA til en Ford Ferguson fikk han hjelp fra sønnen som bor der.
- Firmaet som hadde delene kunne ikke sende dem til Norge. Derfor kjøpte sønnen min delene der og sendte dem til meg, sier han.

SVEISER OG LAKKERER

Støverud utfører det aller meste av arbeidet selv. Imidlertid setter han bort for eksempel sliping av topplokk og motorblokker når det er nødvendig.
- Men jeg både sveiser og lakkerer selv. Jeg synes det er artig å ta vare på historien. Traktorer er nok min største interesse, men jeg liker også å fotografere. Og så dreier jeg litt i tre av og til, sier han.
Sammen med kona Aase reiser han også en del.
- Vi har blant annet vært i Kina, Russland, USA og Afrika. Vi var også en tur i Irland. Der var det mange interessante traktorer å se. I Syden har vi ikke vært. Det kunne sikkert også vært fint, men å gå der nede og ikke ha noe å gjøre da gitt, sier han.
Fram til 1971 drev han og kona Gangfløt gård i Holter, og hadde mjølkekuer. Da de sluttet med dette ble han sjåfør for Nannestad Godsruter, hvor han hentet mjølk på gårdene. Neste generasjon har nå tatt over gården.
- Jeg kjørte for Nannestad Godsruter til jeg ble pensjonist, forteller Støverud.
Nå går han og venter på ny veivaksling til sin Gråtass, som står i deler i verkstedet.
- Mens jeg venter på deler blir det litt pause i arbeidet. Når de kommer blir det på nytt travelt, og det blir spennende når den skal startes igjen, sier han.
LES OGSÅ: Nostalgi i garasjen: Vokste opp med «brusbilen»
LES OGSÅ: Kunstnere med skinn og stoff. Gir gamle klassikere det indre liv tilbake

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.