Omtrent som bestilt kom regnværet sammen med statsminister Erna Solberg og landbruksminister Jon Georg Dale til Lars Egil Lauten og familien på Kløfta i dag. De var invitert av Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

– Ved å invitere regjeringen på et slikt møte, for å snakke med bonden, håper vi å forsterke forståelsen av situasjonen for hele norsk landbruk, sier Frøydis Haugen andre nestleder Norges Bondelag.

Representerer næringa

Hensikten med statsministerens besøk, var at landets øverste leder med egne øyne skulle se konsekvensene av tørkekrisen for næringa.

– Jeg prøver å representere alle bøndene, som et eksempel, sier Lars Egil Lauten selv.

Solberg og Dale ble vist rundt på gården, og et av de første postene på programmet, var en tur ut på et av jordene til Lauten.

Sekundær kvalitet

Selv om det sprutregnet akkurat i dag, var selvsagt konsekvensene av den langvarige tørken fortsatt helt oppe i dagen.

– En ting er at det er lite korn, en annen ting er at det som kommer er av sekundær kvalitet, sier Lauten.

Han viser statsministeren det tørre gresset, og forteller om det ene problemet etter det andre.

– Ser dere det grønne der borte? Det er ugras. Det er det eneste som vokser i denne tørken, sier Lauten.

Problemene er ikke bare umiddelbare, men konsekvensene kan være langvarige. Nå har Lauten bare 25 prosent av vinterfôret til dyra, og har allerede måttet begynne å ta av det.

– Hver regndråpe teller nå, sier Lauten vemodig og kikker opp på paraplyen.

Det regner bra nå, men bøndene mener det må minst 100 millimeter til, over en treukersperiode, for at det skal hjelpe avlingene deres.

Ingen krisepakke

Dagen i dag startet med at regjeringen gikk ut og sa at det ikke ville bli noen krisepakke for bøndene i år. Det vil si at regjeringen har sagt nei til bevilgninger utover det de vil få fra avlingsskadefondet. De vil derimot øke dette fondet noe, men hvor mye er for tidlig å si.

– Det vil bety en tilleggsbevilgning på høsten, på omkring en milliard, men vi må sette oss ned og snakke med alle parter om hvordan vi best skal gjøre det, sier Erna Solberg til bøndene på Kløfta.

Ordføreren i Ullensaker er som seg hør og bør til stede, og prater med bøndene og politikerne.

– Det er prisverdig at statsoverhoder reiser ut i felten, og tar problemene på alvor, sier Tom Staahle.

Sirkus

Familien som bor på gården er vant til å ha sommerfester og slikt, men et oppbud av topp-politikere, media, politi og sikkerhetsfolk er ikke hverdagskost.

– Jeg håper folk nå forstår alvoret. Ikke bare for bonden, men for alle, sier Linda Rahbek, som er kona på gården.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.