• MAGO B. Ragnvald Holst-Larsen har fått i stand en avtale med eierne av Mago B om at hvis de pusser opp lokalene så får de bruke dem til mat- og kleslager.

– Det er mange familier som kommer opp i akutte situasjoner hvor de mangler penger til mat. Det kan ta tid før statlige ordninger trer i kraft, og det kan da oppstå en periode hvor man står uten inntekter. For mange er det forbundet med skam å gå til NAV og be om sosialhjelp, sier Ragnvald.

40 FAMILIER NORD I EIDSVOLL

Ragnvald forteller at på Minnesund er det en kristen motorsykkelklubb som deler ut mat én gang i uka. I tillegg driver Frelsesarmeen i Eidsvoll matutdeling.

– Til Minnesund kommer det 40 familier og henter mat. Det var der pappa startet med å hjelpe til. Det kom henvendelser fra sørbygda om at det er behov for slik hjelp også der. I påsken har pappa, som er i Syden og hjelper til i sjømannskirken, fått flere henvendelser fra folk som ikke hadde mat, forteller Ragnvald.

En annen gruppe som har behov for mathjelp, er den som har hatt en langvarig sykdom hvor det meste av budsjettet går til husleie og medisiner.

– Flere av disse har ikke mulighet for å komme seg ut, og mange er helt uten nettverk. En annen veldig sårbar gruppe, er arbeidsledige med barn. Dessverre er det stort behov for matutdeling i vårt velferdssamfunn, sier han.

Og når folk ikke har penger til mat, har de i alle fall ikke penger til å kjøpe klær. Derfor starter far og sønn også opp et kleslager hvor man kan komme og plukke ut de plaggene familien måtte trenge.

– Vi har hatt en klesbyttedag, og det var der vi forsto at folk ikke bare manglet mat, men også klær, sier han.

FRYSERE OG KJØLESKAP

Ragnvald har brukt Facebook til å etterlyse brukte kjøleskap og frysere til matutdelingsprosjektet sitt. Han etterlyste også enda flere som kan kjøre ut maten og kontakter med matbutikksjefer på Øvre Romerike som kan gi matvarer. Det resulterte i to kjøleskap, to frysere og en benk som skal stå i et rom i traktorstallen i tilknytning til Mago B.

– Vi trenger også folk til å pakke maten i bæreposer når den tid kommer. Det er så ille at det mange som allerede nå som spør om vi har mat å dele ut, og det har vi jo ennå ikke, dessverre, sier Ragnvald.

ØKONOMIKURS

– Vi undersøker ikke årsaken til at folk kommer og ber om hjelp til mat, men om vi registrer at de samme kommer over lengre tid, ser vi på muligheten av å tilby dem et økonomikurs slik at de kan komme seg ut av en uønsket situasjon – rett og slett hjelp til selvhjelp, sier Ragnvald.

– Dette er jo et stort prosjekt – hvordan klarer du og din far å organisere alt dette?

– Vi skal opprette en organisasjon som heter «Vær så god». Men uten god hjelp fra frivillige, klarer vi ikke dette. Vi har behov for mange hjelpere, som selvfølgelig blir pålagt taushetsplikt. Har noen noe å bidra med, enten det er klær, mat eller det å være frivillig, er det bare å ta kontakt med meg, sier Ragnvald Holst-Larsen.

ORDFØRER: – 100 ER FOR MANGE

Eidsvolls ordfører, John-Erik Vika, er ikke glad over å høre at 100 familier i Eidsvoll ikke har penger til å kjøpe mat.

– Det er jo altfor mange. I utgangspunktet skal disse menneskene ivaretas av NAV-systemet, og min anbefaling er at de bruker denne rettigheten de har. Men det kan jo være at mange også gjør det, men at det ikke er tilstrekkelig. Det kan også være at flere ikke synes noe om å gå på NAV og be om hjelp. Det kan være mange grunner til at folk kommer i en slik beklagelig situasjon. Når man mister jobben sin, er det en stor overgang for noen å måtte forandre livsstil når inntekten er borte, sier Vika.

Ordføreren påpeker at Eidsvoll har 25.000 innbyggere og at 100 familer i den sammenheng er et lavt prosenttall.

– Men det er jo liten trøst dem som blir rammet, sier han.

Nå lover han at Eidsvoll skal se på sine satser for sosialhjelp.

– Dette skal vi gjøre i forbindelse med budsjettarbeidet til høsten. Men ett er sikkert: uten den frivillige innsatsen som mange gjør, stopper Norge, sier han.

LES OGSÅ: Over 6000 fattige på Øvre Romerike

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.