Elisabeth Edland (58) er opprinnelig fra Bærum. Hun tror hennes begrensede skiferdigheter som liten har hatt betydning for at hun valgte hundekjøring.

– Mine foreldre var glade i å dra ut på skiturer. Jeg var imidlertid ikke så flink til å gå på ski. Jeg ble derfor hektet til en schæfer som dro meg da jeg ble sliten. Og så fikk jeg ei bok av min far som heter Bikkjer som trekker og bikkjer som bærer. Da ble det etter hvert hundekjøring for meg. Det var nok sånn det hele begynte, forteller Edland.

I 1984 flyttet hun til Maura, til Asakskogen, langt inne i skogen. Der bor hun og samboer Per Olav Gausereide, som også var hennes hovedhandler under Finnmarksløpet, og et tjuetalls hunder. Derfra kan de trene hundene i sammenhengende løyper helt til Lygna.

– Vi fikk da kjøpt en tidligere skogvokterbolig av Mathiesen Eidsvoll Verk, og flyttet dit, kun for å drive med hundekjøring. Stedet passer perfekt til dette. Det blir jo litt liv med så mange hunder, og det er langt til nærmeste naboer, sier Edland.

Stedet har ikke strømforsyning, og en dieseldrevet generator sørger for elektrisiteten.

– Vi ønsker oss jo innlagt strøm, sier hun.

FØRSTE LØP PÅ 1980-TALLET

Edland kjørte sin aller første konkurranse på begynnelsen av 1980-tallet.

– Det var da sprintklasser, hvor man kjørte med tre, fem eller sju hunder. Jeg kjørte etter hvert mellomdistanse i mange år, og to av kongepokalene er tatt i nettopp mellomdistanse. Den siste tok jeg i 2015. Da vant vi først VM i Finnmark, og kjørte mellomdistanse i seksspann etterpå og vant kongepokalen, sier Edland.

Kongepokaler er ikke noe som er enkelt å vinne.

– Den deles ut bare annethvert år, og annenhver gang i slede og nordisk. I slede er det tre disipliner – sprint, mellomdistanse og langdistanse, og i langdistanse er det to klasser. Så det er jo ikke så enkelt å få tak i, sier Edland.

Hun har allikevel sikret seg fire eksemplarer av kongepokalen, fra 2007 og 2015 i mellomdistanse, og i 2005 og 2017 i langdistanse.

– Jeg kommer til å fortsette med hundekjøring i mange år til. Noen tanker om å slutte har jeg ikke, selv om jeg mange ganger har sagt til meg selv at dette er det siste løpet. Jeg er fryktelig nervøs før start hver gang, men når jeg kommer i gang går det fint, sier Edland.

Denne sesongen har hun deltatt i tre løp – Mush Synnfjell på 22 mil, Gausdal Maraton på to ganger ti mil og Finnmarksløpet på 50 mil.

HUNDEAVL

Å avle på de riktige hundene er viktig for å lykkes i denne sporten.

– Hundene vi bruker er en blanding som består av i hovedsak Alaskan Husky, med litt blanding av vorsteher og pointer. I vinnerspannet i Finnmark hadde jeg med fem brødre. Avl er viktig, forteller Edland.

ÉN POKAL TIL HVER

Edland har tre barnebarn, De to eldste, Emma (12) og Tord (10) har allerede begynt å følge i mormors fotspor.

– De kjører nå hundespann selv. Vilde (7) er litt for ung foreløpig, sier Edland.

Hun forteller at de har fleipet med at hun har én kongepokal til hvert av barnebarna.

– Men så sa min datter, Tuva, at hun ønsket seg en også, forteller Edland.

Det ble imidlertid mye dramatikk før hun forsto at den fjerde kongepokalen var innen rekkevidde.

– Løpet begynte og sluttet etter planen, men imellom var det mye dramatikk. Jeg tok feil i et kryss og kjørte langt før dette ble oppdaget. Det ble 16 kilometer ekstra. Det var en drosjesjåfør som min samboer kjenner, som fulgte med på GPS-trackingen, og som ringte og gjorde oppmerksom på dette. Jeg var helt sikker på at jeg hadde kjørt riktig, og trodde først ikke dette var sant, men det var det jo, sier Edland.

Hun måtte derfor snu og hadde egentlig ikke store forhåpninger om å lykkes.

– Da sa jeg til meg selv at nå vil jeg hjem. Jeg gidder ikke å kjøre tur til tusenvis av kroner oppi her. Så kom jeg inn på den riktige løypa igjen, og kjørte til sjekkpunktet Jergul. Da sa jeg at jeg skulle stelle bikkjer og sove på det. Det er ikke lurt av en sliten og trøtt hundekjører å ta forhastede avgjørelser, forteller Edland.

KJØRTE FOR KONGEPOKAL

Hundene viste seg da å være i god form, og så var det ganske fint vær. Lysten til å fortsette var der.

– Da tenkte jeg at jeg kan jo kjøre en strekning til. Det gikk ikke så verst. Så ble det en strekning til. Jeg forsto senere, på veg mot Karasjok, at jeg kjørte ifra noen konkurrenter, og holdt samme fart som finske Ronny Wingren, som ledet løpet. Senere tok jeg igjen Harald Tunheim, men trodde fortsatt at jeg hadde noen norske foran meg. Da fikk jeg beskjed om at det bare var Wingren som lå foran meg. Da tenkte jeg at jeg behøver jo ikke å vinne løpet for å vinne kongepokalen. Wingren er jo finsk, og kunne vinne løpet, men ikke pokalen. Jeg trodde ikke da at jeg også skulle ta igjen Wingren, så jeg kjørte for å vinne kongepokalen, sier Edland.

Imidlertid passerte hun også finnen på strekningen mot målgang i Alta. Seier i FL 500 og norgesmestertittel var sikret. Det vanket da både heder og ære, pengepremie og en Polaris ATV, og ikke minst enda en kongepokal.

FINNMARK SIDEN 2006

Edland har deltatt i Finnmarksløpet 12 ganger, 11 ganger i 500 kilometer og én gang på 1000 kilometer.

– Jeg har fullført 500-kilometersløpet åtte ganger, og vunnet fire av dem. 1000-kilometeren fullførte jeg ikke, sier hun.

Edlands sport er ikke gratis å drive. Hun har derfor vært så heldig å få en avtale for hundefôr med Rema 1000 og for utstyr hos Villmarksbutikken.

– Jeg har også vært med på å utvikle hundefôret. Det var veldig interessant å være med på. Disse avtalene betyr mye for meg, sier Edland.

Hun er utdannet miljøterapeut, og jobber for Oslo kommune. Det har hun gjort i 30 år. Nå jobber hun i undervisningsetaten på Sedsvoll skole på Dal.

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.