I Oslo er «Epleslang» allerede en stor suksess. I fjor ble det samlet inn 800 tonn epler i hovedstaden som ellers hadde blitt nedfallsfrukt og uspiselige.
Nå kommer opplegget til Eidsvoll og Øvre Romerike.

TRENGER HAGER

- Vi håper å komme i kontakt med hageeiere med epletrær som gjerne vil gi bort eplene sine, sier Tonje Jensen. Hun er daglig leder i Epleslang Eidsvoll.
- Det kan enten være epler som uansett ikke vil bli plukket, eller at noen ønsker å donere eplene sine til oss. For det er et godt prosjekt, understreker Jensen.

SOSIAL ENTREPRENØR

Epleslang-konseptet er et idealistisk prosjekt. Målet er ikke å gå med store overskudd, men å bruke alle ressurser. Tonje Jensen har undertegnet avtale med selskapet Øvre Romerike Industriservice, som sysselsetter personer med ulike yrkeshemninger. Personell derfra vil stå for innhøstingen. Eplene blir så levert til pressing, og til slutt tappet på flasker som eplemost.
Flaskene skal selges fra utvalgte utsalgssteder. På den måten vil prosjektet finansiere seg selv.
Ideen er å inkludere alle, og å bruke ubrukte naturressurser.
- Hensikten er først og fremst å ta i bruk alle menneskelige ressurser, sier Tonje Jensen.
- I tillegg er det en stor verdi at vi lager et flott produkt av epler som ellers ville råtnet på bakken. Dette er et bærekraftig prosjekt på alle måter, sier hun.

DEL AV NOE STØRRE

Epleslang er en del av Coffe Too-konseptet, som akkurat er blitt etablert i Eidsvoll. Coffe Too arbeider for ta alle ressurser i samfunnet i bruk, og har satt i gang flere prosjekter. Selve «Epleslang»-navnet er hentet fra Oslo, og det er laget en egen avtale om å bruke merkenavnet.
- Epleslang passer veldig godt inn i konseptet vårt, sier Kariline Gustad-Sanner i Coffe Too.
Tonje Jensen forteller at hun ble veldig glad for muligheten til å etablere Epleslang.
- Da jeg fikk spørsmålet ble jeg veldig glad. Dette er akkurat det jeg brenner for, sier hun.

INFOMØTE

Nå leter Jensen etter hageeiere med epletrær, for planen er å gjøre første innhøsting i år.
- Derfor vil vi gjennomføre informasjonsmøter, og vi har laget en side på Facebook. Oppfordringen til alle hageeierne er å vurdere om de kan tenke seg å være med - det eneste de sier ja til er å gi bort eplene sine, vi kommer for å plukke dem. Og vi raker hagene etterpå, så de blir fine, sier Tonje Jensen.
Innhøstingen er ikke begrenset til Eidsvoll. Hele Øvre Romerike er inkludert i ordningen.
- Vi ønsker oss epler som ellers bare hadde falt ned. Jeg tror det er mange slike epler på Øvre Romerike, sier Tonje Jensen.
SE VIDEO: Stikker seg fram på åpen dag på ØRI

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.