• BÆRER: Jordbærbonde Jorunn Valdresbråten på Lynes er inne i sin travleste tid. Hun bærer kasse på kasse med jordbær inn i boden i Sundet.

Jordbærdyrker Jorunn Valdresbråten bærer kasse på kasse inn i bodene i Sundet og på Råholt. Om noen dager vil Lynes-jordbæra også være tilgjengelig på Jessheim storsenter.

VARMEN MODNET BÆRA

– Er jordbæra tidlig ute i år, Jorunn?

– Det er ganske normalt, men jeg trodde det skulle begynne litt senere og var forberedt på 6. juli. Men så kom varmen og bæra ble moden, forteller jordbærbonden, som har rundt 30 mål med bær i år.

Det er bærsorten Korona som er moden nå, litt senere blir den avløst av Florence.

– Jeg synes Korona er den beste bæra. Den er litt vanskeligere å dyrke enn andre sorter, litt sartere, kan du si, og så har den dårligere holdbarhet. Men den er kjempegod både rett inn i munnen og til sylting.

Foruten de tre utsalgsstedene, selger også Jorunn bær i kassevis fra gården.

– Kassesalget hjemme på gården har ikke startet ennå, men mot slutten av denne uka tror jeg nok vi er i gang. Modningen er veldig væravhengig. Det var varmt i helga, og da ble bæra fort rød. Kanskje vi plukket sånn rundt et halvt tonn. Mandag var det ikke fullt så varmt, og dermed ble det litt mindre bær for salg.

SATSER PÅ KVALITET OG GODE KUNDER

I går kostet det 45 kroner for en jordbærkurv fra Lynes.

– Jeg tror det blir prisen, i alle fall i første omgang, sier Jorunn.

– Som et lokkemiddel selger butikkjedene norske bær for en billigere penge. Hvordan møter du denne konkurransen?

– Jeg satser på ferske, kortreiste bær, god kvalitet og faste, gode kunder. Jeg får så mye skryt for bæra at jeg ofte blir helt rørt, forteller Lynes-bonden, som har 24 jordbærplukkere fra Polen boende på gården.

– De har vært hos oss i mange år. Det er kjekke, greie og flinke folk, roser Jorunn Valdresbråten.

Jordbærkongen på Kløfta

Per Isingrud fra Kløfta er Norges største jordbærbonde. Han har store arealer i Sarpsborg-området, og der har han hatt avling allerede i tre uker. I Eidsvoll har han mange hundre mål, og der er plukkerne så vidt kommet i gang. Isingrud selger bær til Bama og Coop, men har også et utsalg på Kløfta.

Brigit Baumgerter fra Berlin er på Norges-ferie. Hun skal opp i fjellene, sove i telt og håper å treffe så få mennesker som mulig. Tirsdag var hun innom Sundet og kjøpte Lynes-bær av Simen Tufte.

– Dyrt? Jeg betaler gladelig! Norske jordbær er verdens beste, smiler hun.

LES OGSÅ:– Hele familien elsker jordbær

Fakta
  • Jordbær er et resultat av en lang krysningsprosess av ulike viltvoksende jordbærplanter.
  • Jordbær har vært kjent som ville markjordbær i Europa siden romertiden.
  • Kommersiell dyrking begynte på begynnelsen av 1800-tallet.
  • Korona er utviklet i Holland og har lenge vært den viktigste sorten hos oss.Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.