EUs vanndirektiv krever opprydding innen 2021.

MÅ SØKE

Det er anslagsvis 2.300 eiendommer i Eidsvoll kommune som har privat avløpsløsning.

Kommunen foretok for flere år siden registrering av de private avløpene, og i fjor ble det foretatt arkeologiske undersøkelser for å sikre at utbedringer ikke ødelegger fredede kulturminner.

Eiendommer med renseanlegg som ikke tilfredsstiller dagens krav, vil få et pålegg om utbedringer.

Det er utarbeidet en handlingsplan for utbedring av spredte avløp. Denne regner med at om lag 1.780 anlegg ikke er tilfredsstillende.

Behandling av denne planen ble utsatt i siste hovedutvalgsmøte, men den skal vedtas av kommunestyret seinere i høst.

– Før utbedring eller installering av nytt anlegg kan gjennomføres, må søknad om utslippstillatelse være godkjent av kommunen, opplyses det i handlingsplanen.

Kommunen vil kreve saksbehandlingsgebyr for søknadene, og huseierne må selv bekoste påkrevde utbedringer.

120.000-235.000 KRONER

Utbedringskravene kan koste innbyggerne dyrt. Handlingsplanen antyder en kostnader på mellom 120.000 og 235.000 kroner per husstand.

Hvis flere kan koble seg på samme løsning, blir utbedringen billigere.

Løsningene kan være minirenseanlegg, infiltrasjonsanlegg, tett tank med gråvannsanlegg eller filterbed (lukket filteranlegg).

SONER OG TIDSFRISTER

Handlingsplanen har delt kommunen opp i 11 soner ut fra hvilke vassdrag som berøres av utslippene. Sonene har fått forskjellige tidsfrister.

De første vil få varsel med krav om utbedringer allerede i januar neste år, med krav om ferdigstillelse i august 2019.

Det er eiendommer der utslippene drener til Risa som er først ute.

I mars neste år kommer turen til Gullverket og Styri.

I januar 2019 kommer påleggene til eiendommer som drenerer til Stensbyåa eller Nessa, og i mars samme år til Hære (sør for Hurdalssjøen) og til tilløpsbekker til Vorma sør for Sundet.

Resten av østsida og områder vest for og nær Sundet får pålegg i januar 2020. Det sammen gjelder eiendommer som drenerer til Andelva.

De siste påleggene, i Feiring og Morskogen, kommer i mars 2020 med krav om å være ferdige i oktober 2021.

INFORMASJONSMØTER

– Eidsvoll kommune vil invitere til informasjonsmøter for den enkelte sone etter at varsel om pålegg er sendt ut. Her håper vi på at fagpersoner og leverandører vi være til stede, opplyses det i handlingsplanen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.