Hamre fremmet en interpellasjon der han pekte på konsekvenser av nok en rullebane ved flyplassen; økte klimautslipp, økte støyplager lokalet og båndlegging av store arealer, også matjord.

– Vi bør bruke alle tilgjengelig kanaler for å innvirke, og søke samarbeid med de andre kommunene i distriktet vårt og i fylket for å få større påvirkningskraft på den nasjonale myndighetene, påpekte Hamre.

ØKT STØY I EIDSVOLL

– Dette ble en klimadebatt, og den er ikke vi innstilt på. Dette kan vi ikke stemme for selv om vi er betenkte over en tredje rullebane, sa Terje Tønnessen (Frp).

– Vi bør få en konsekvensutredning av behovet. En østre rullebane er ikke bra for Eidsvoll, påpekte han.

– Kommer det en tredje rullebane etter det østre alternativet, vil det ramme eidsvollinger hardt. Det ligger en flyplass på Rygge. Vi bør jobbe for at den kommer i drift igjen, og i tillegg har vi Torp, påpekte Henning Opaker (PP).

KLIMAOPTIMIST

Høyre signaliserte at partiet ikke ville stemme for Hamre forslag.

– Er målet å få ned flytrafikken, må prisene økes, og da blir det bare de bedrestilte som har råd til å fly, påpekte Helge T. Blindheim.

– Vi må holde igjen på bruk av fossilt brennstoff, men flytrafikken vil fortsette å øke. Jeg er optimist og tror det er noen kloke hoder som vil finne løsninger, sa Maren Winnem (H).

KAPASITET NOK

Det er kapasitet nok på Gardermoen i dag, men vi må velge å fly til andre tidspunkter, uttalte Rune Bjerkestrand (Ap).

– De to rullebanene vi har, kan utnyttes vesentlig mer effektivt, sa Harald Ranum (Frp).

– Da legges det opp til flystøy hele døgnet, svarte Christoffer Nyborg (H).

– Med en tredje rullebane, vil flyene kunne gå i pendlertida, og vi er dessuten ikke tjent med å strype mulighetene for næringsutvikling, sa han.

– Miljøbelastningen blir like stor om vi overfører flytrafikken til andre flyplasser, påpekte Jens E. Aalborg (H).

DET TAUSE FLERTALLET

Det var flest innlegg fra dem som ville stemme imot Hamres forslag.

Den mer tause del av forsamlingen var likevel i flertall og stemte nei til enda ei rullebane på Gardermoen.

– Jeg er også glad i Gardermoen, men vi kan ikke vokse inn i evigheten, sa Torleif Hamre.

– Vi bør holde Co2-utslippene nede, men jeg mener samtidig at vi ikke bør tillate at noen bygger ned arealene rundt flyplassen slik at vi må innløse dem i ettertida, sa Knut Bakkehaug (V).

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.