Forslaget om budsjett uten eiendomsskatt ble satt fram etter en interpellasjon fra Helge T. Blindheim (H).

NEKTET REALITETSBEHANDLING

I interpellasjonssaker kan ordføreren eller én tredel av forsamlingen nekte å realitetsbehandle saken. Det var det som skjedde i kommunestyret tirsdag. Ap, Sp og SV sa nei til avstemming.

VIL SE KONSEKVENSENE

– Et budsjettforslag uten eiendomsskatt vil vise hvilke konsekvenser rådmannen mener at bortfall av skatten vil få, påpekte Helge T. Blindheim i sin interpellasjon.

Han forutsatte at rådmannen i utgangspunktet ville legge fram forslag med eiendomsskatt, så forslaget uten denne skatten ville komme i tillegg.

Det ble det debatt av.

LES OGSÅ: Her vedtas eiendomsskatten

JOBB FOR FINANSUTVALG

– Det vil være urimelig at administrasjonen skal utarbeide to fullverdige budsjettforslag, uttalte ordfører John-Erik Vika (Sp).

Han viste til at Fremskrittspartiet tidligere hadde bedt om opprettelse av et finansutvalg for å vurdere mulighetene uten eiendomsskatt.

– Jeg mener det er hensiktsmessig å få et slikt utvalg som kan bruke våren 2018 til å gjennomgå hele kommuneøkonomien, sa Vika.

– Vi skal snu alle steiner for å se om vi kan unngå eiendomsskatten, lovte han.

– FOR Arbeidskrevende

Rådmann Knut Haugestad gikk også på talerstolen for å kommentere Høyres forslag.

– Jeg frykter at to budsjettforslag blir «verken eller», sa han og viste til den korte tida administrasjonen har til å ferdigstille årsbudsjetter og handlingsplaner.

Han trodde heller ikke et budsjett uten eiendomsskatt ville vise de eksakte konsekvensene.

– Kan hende at dere da får et forslag med bruk av fond, sa han.

STORT GRUPPEMØTE

Etter rådmannens innlegg ba Finn Terje Tønnessen (Frp) om gruppemøte for hele opposisjonen, det vil si representantene for Høyre, Venstre, Fremskrittspartiet, Pensjonistpartiet, Kristelig Folkeparti, Miljøpartiet De Grønne og uavhengige Hilde Stoltenberg. Gruppa ble på 18 representanter, hvilket betyr flertall siden kommunestyret består av 35 folkevalgte.

Etter gruppemøtet ble Blindheims forslag endret til å be rådmannen om bare å legge fram ett budsjettforslag, men da uten eiendomsskatt.

Det var dette forslag treparti-konstellasjonen nektet å stemme over.

– Dette var som forventet, kommenterer Helge T. Blindheim.

– Ap, SV og Sp har allerede bestemt seg for å bruke inntektene som eiendomsskatten gir, så det å få rådmannen til å bruke sitt kompetente apparat for å arbeide seg bort fra denne skatten passer ikke med deres planer.

LES OGSÅ: Vil innføre eiendomsskatt til tross for 187,6 mill. i overskudd på tre år

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.