Hveem (62) forteller om små marginer og stor risiko.

– Vi som driver med bær er helt avhengige av været. Det er en stor risiko å holde på med dette. Det ble før denne sesongen noe overvintringsskader, og i år modnes bærene mens de ennå er små, sier han.

– BLIR LITT VEMODIG

Neste år trapper han ned bærproduksjonen på Holter gård.

– Jeg er blitt så gammel at det er på tide å trappe litt ned. Det er selvsagt litt vemodig etter 42 år, sier han.

Han roser barna Eirik (24) og Ane (20).

– I år har de vært flinke til å hjelpe til, sier han.

MILJØET BORTE

Om han blir den siste i bygda som dyrker jordbær i stor målestokk vil framtida vise, men han er per i dag i alle fall den eneste.

– For åtte-ti år siden var det mellom ti og 15 gårder som dyrket jordbær. Det var et miljø. Da var det også selvplukk, men i dag gidder ikke folk å plukke selv. Vi prøvde for to år siden, men det kom ikke folk, sier han.

SESONGARBEIDERE

Han har derfor 50 sesongarbeidere fra Polen og Kroatia som plukker på de 60–70 målene med jordbær på gården.

– Vi har et godt gårdssalg, og så leverer jeg til Bama. Da er det lasting om natta, noe jeg heller ikke synes er like greit lenger, sier Hveem.

I tillegg dyrker han både korn, poteter og gulrøtter.

– Jeg kommer nok til å trappe ned potet- og gulrotproduksjonen også, men fortsetter med korn, sier Hveem.

Gården består av 250 mål dyrket jord, og han forpakter om lag like mye.

– MYE PAPIRARBEID

Hveem forteller om mye administrasjon, blant annet for å kunne ansette sesongarbeidere.

– Det blir mye papirarbeid. Vi har mange faste som har vært hos i flere år. Med disse er det greit, men nye personer som skal ansettes må møte opp på skattekontoret i Lillestrøm. Jeg er svært godt fornøyd med jobben de gjør på skattekontoret, men det var jo mye enklere å få gjort dette da Skatt Øst hadde kontor på Jessheim, sier Hveem.

LITE SOMMERFERIE

– Vi bruker å få til noen dager fri etter jordbærsesongen. Da reiser vi ofte til hytta vi har på Sjusjøen. Men etter dette går det slag i slag igjen. Den ene sesongen avløser den andre med høsting av poteter, gulrøtter og korn, sier Hveem.

LES OGSÅ: Nå er jordbæra her - røde og fristende

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.