Flere hundre kubikkmeter drikkevann er de siste ukene brått og uventet blitt tappet ut av ledningsnettet i kommunen. Ingen vet hvor vannet blir av.
- Det tappes ut opptil 100 kubikkmeter drikkevann på bare ti minutter, sier Rune Helberg i Eidsvoll kommune.
Det har skjedd flere ganger, og Helberg har satt i gang full etterforskning av saken.
Tappingen skjer uten at kommunen får melding om det på forhånd.
- Det er store vannmengder som blir tappet på kort tid. Det er som å fylle opp ti tankbiler på 10 minutter, illustrerer han.

INGEN TEORIER

Eidsvoll kommune har foreløpig ingen teorier om hvordan eller hvorfor så mye vann forsvinner på så kort tid.
- Det er ikke snakk om en lekkasje, for lekkasjer skrur seg ikke på og av. Noen tapper det ut med overlegg, sier Helberg.
Kommunen overvåker drikkevannet 24 timer i døgnet, og når det tas ut mer vann enn normalt går det en alarm hos vannverket.
- Vi ser at tappingen skjer i Råholt-området, men ikke nøyaktig hvor. Og vi ser hvor mye vann som tas ut, sier han.
Helberg tror heller ikke vannet blir tappet på tankbiler.
- Da hadde vi sett at vannet ble skrudd av hver gang en bil var full. Men dette er snakk om 100 kubikkmeter rett ut, uten pause, sier han.
Når så mye vann forsvinner på kort tid, skaper det problemer for brukerne. Trykket i vannrørene faller, og misfarging av vannet er blant konsekvensene.
Matprodusenten Smedstuen Gård på Dal er blant storforbrukerne av vann i området, og onsdag 5. november gikk alarmen. Daglig leder Arne Sandin sier i et brev til kommunen at de måtte holde tilbake kjøtt til en verdi av 150.000 kroner som følge av misfarget vann og mistanke om forurensning.
- Produksjonen måtte stoppe umiddelbart, og alt vi hadde produsert måtte sperres for salg, sier Arne Sandin.
Laboratorieprøver viste imidlertid at vannet ikke var farlig, og Smedstuen Gård kunne starte produksjonen igjen.

ULOVLIG

Rune Helberg sier at kommunen må komme til bunns i vann-mysteriet.
- Vi kan ikke la vanntappingen fortsette, med de konsekvensene det medfører. Dessuten er det ulovlig å stjele vann, sier han.
Kommunen vil installere avansert overvåkningsutstyr i kummene på og rundt Råholt for å få en mer nøyaktig peiling på hvor vannet blir tappet ut. De vil også etterforske saken ved å gå fra dør til dør.
- Vi må sette inn ressurser på å finne ut av dette, sier Helberg.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.