- Det vil bli en fryktelig kostbar affære å sette den i stand, og jeg er usikker på om det finnes noen utbyggere som vil gå på et slikt prosjekt. Det har skjedd enormt mye positivt i Nordkisa de siste årene. Vi er oppdatert på alle områder, og så skal den gamle Hvitskolen være ansiktet utad når du kommer kjørende inn i sentrum. Nei, jeg mener den bør rives for å gjøre plass til ytterligere nybygging, sier kommunestyrepolitiker Petter Stensby (AU) til EUB.
Den ble bygd i cirka 1905, og er vist med hensynssone for bevaring av kulturmiljø i gjeldende kommunedelplan. Men gamle Nordkisa skole (Hvitskolen) bærer preg av tidens tann. Flere steder er flasser det av veggene.
LES OGSÅ: Legger opp til bevaring av hvitskolen og hundre nye boliger i Nordkisa

- Vil koste millioner

- Du kan plukke den fra hverandre flere steder, og ventilasjonen, vinduene og sanitæranlegget trenger en voldsom oppgradering om det skal opp til dagens standard. Skal den brukes til noe må det også heis inn. Det er tre etasjer, og det vil garantert koste millioner av kroner å gjøre den i stand, poengterer Stensby.
Skjebnen til Hvitskolen er oppe til diskusjon i forbindelse med at det er startet områderegulering av felt «BA1» i Nordkisa. Det aktuelle planområdet er på cirka 36 mål, og ligger altså sentralt langs Storvegen, som er hovedtransportåren gjennom Nordkisa. I kommunedelplanen for Nordkisa er området avsatt til kombinert bebyggelse og anleggsformål. Planområdet tar med seg Storvegen mot vest og deler av Jarenvegen i nord. Mot øst grenser området mot forsvarets arealer, og i sør mot eksisterende boligbebyggelse. Boligbyggeprogrammet åpner for at det kan bygges 100 boliger på feltet. Høringsfristen er satt til 22. juni.
- Jeg har selv gått på alle skolene her. Da jeg nevnte dette i det politiske miljøet lurte de på hva slags traumer jeg hadde blitt utsatt for som går for riving. Jeg kan forsikre alle om at jeg hadde en fin skolegang her, men det betyr ikke at jeg er for bevaring.
- Men Hvitskolen er bevaringsverdig?
- Ja, jeg er klar over det. Men jeg gjorde en opptelling én dag her, og fant ut at vi minst har fem slike tilsvarende bygg forskjellige steder i Ullensaker. Enkelte hevder at Hvitskolen er et signalbygg. Slik den framstår i dag mener jeg det er en hån mot Nordkisas befolkning. Nei, jevn den med jorda, slik at området kan utnyttes enda bedre, sier Stensby og legger til:
- Da Kiwi-butikken skulle bygges var det stor motstand mot å rive Jacobsen-bygget. I ettertid har jeg ikke hørt noen som har savnet det.
LES OGSÅ: - Nærbutikken betyr alt for Nordkisa

Drømmer om quizer, pub og gatekjøkken

eir Sund savner et skikkelig samlingssted i Nordkisa. Han håper det kan bli restaurant, pub og et quiz-sted på den gamle skoletomta.
- I det gamle Kiwi-bygget lå det både pub og gatekjøkken. Det var et veldig ålreit samlingssted for oss som bor i nærmiljøet. Det var skjenkebevilling der, og vi hadde mange populære quizkvelder. Det var kjempesuksess, og jeg tror mange savner det, sier Sund. Han er ikke så opptatt av om tilbudet opparbeides i nye eller gamle bygg.
- Det viktigste er at vi får et nytt samlingssted for små og store i sentrum av Nordkisa, sier Sund. Varaordfører Willy Kvilten (H) sier til EUB at han og partiet gjerne vil bevare Hvitskolen.
- Jeg vil avvente høringen, men har registrert at mange ønsker å bevare den gamle skolen. Det ligger også krav om bevaring der. Jeg vil anbefale alle i Nordkisa å komme med innspill i forbindelse med høringsprosessen som pågår nå, sier ordfører Tom Staahle (Frp).
- Vi har gått til valg på å få huset restaurert og tatt i bruk. Med så mange boliger knyttet til området, kan hvitbygget være et godt samlingssted for hele Nordkisas befolkning. Huset står også på kommunens liste over vernebygg på grunn av sin arkitektur og historie, sier Aps Janka Holstad.
Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.