Etter flere saker om vold og overfall på Råholt ungdomsskole, har elevene fått nok av negativ oppmerksomhet. Nå vil de si, høyt og tydelig, at skolen deres er både trygg og god.

– Råholt ungdomsskole har i det siste har blitt omtalt negativt. Det er overdrevent. Det er ikke så ille som det framstilles i avisen. Det er ikke sånn skolehverdagen vår er. Vi gleder oss til å dra på skolen, vi gruer oss ikke, sier Sophie Amalie Möbius Lindås.

LES OGSÅ: Elevene roser skolen

Hun er elevrådsleder på Råholt ungdomsskole. Sammen med resten av styret i elevrådet møter hun EUB for å snakke om tanker og følelser etter oppslagene i avisa.

AKSEPTERER DET IKKE

Både Sophie Amalie Möbius Lindås, Daniel Mork, Julie Hammer, Camilla Selmer og Lene Furuseth Kjær er helt klare på en ting: Slåssing og trusler aksepteres ikke.

– Elevrådet, og elevene på ungdomsskolen, aksepterer ikke slåssing eller vold. Skolemiljøet er viktig for oss. Og når det kommer ut i media saker som er veldig alvorlige, er det nedtrykkende for oss. Det legger en demper på skolehverdagen, sier de.

– Skolen settes i et dårlig lys. Når vi møter folk ute på kveldstid eller er på besøk hos familien får vi spørsmål om hva som skjer på Råholt ungdomsskole. Da forsvarer vi skolen, og må forklare at det ikke er sånn. Det som har skjedd er ikke bra, men det betyr ikke at Råholt ungdomsskole er et dårlig sted. Det ønsker vi at alle skal forstå, sier elevrådet.

– Det er veldig frustrerende at det positive vi prøver å skape ikke kommer ut til folk. Vi svarer til dem som spør at dette handler om noen veldig få elever, at det er noen få som sloss. Men det er 500 elever på Råholt ungdomsskole. Når man setter sammen så mange unge mennesker kommer det alltid til å være et eller annet. Det er ikke mulig at alle de 500 skal gå over ens.

– IKKE RART UNGE TROR DET ER GREIT

At hendelsene er blitt filmet og lagt ut på sosiale medier mener elevene er alvorlig.

– Det er mangel på respekt. Samtidig ser vi mange voksne som er veldig dårlige forbilder på nett. Det er ikke rart at mange barn tror det er greit å legge ut slike ting når de ser hvordan mange voksne oppfører seg på nettet.

– Mange voksne bør virkelig skjerpe seg. Det er ikke bare vi elevene på ungdomsskolen som burde lære om nettvett. De som er voksne bør tenke over hva de sier og gjør, sier elevene.

– Lærerne på skolen har fått kritikk, særlig i kommentarfeltene i sosiale media. Det er urettferdig. Mange voksne er barnslige når de kommenterer for eksempel på Facebook om at lærerne ikke gjør jobben sin og at barna på Råholt ungdomsskole ikke har oppdragelse. De vet ikke hva de snakker om. Sannheten er at lærerne her er veldig til stedet, og stort sett alle elevene her er hyggelige og snille. Men det skjer ting av og til som ikke er bra. og lærerne kan ikke være over alt hele tiden, sier elevrådsrepresentantene.

KAN SKJE IGJEN

Elevene tror det kan skje ukoselige ting igjen.

– Ja, men det gjelder alle skoler. Det vil sannsynligvis være hendelser som ikke er bra. Men det er ikke dermed sagt at skolen er farlig og at lærerne er dårlige.

– Det virker som om alle blir dratt over en kam. Men det er veldig urettferdig, for det gjelder nesten ingen. Elevene på Råholt ungdomsskole er stort sett snille og hyggelige.

– Elevrådet tolereren ikke det som har skjedd, men Råholt ungdomsskole er en bra skole, sier elevrådet.

Fakta

  • I 2017 har Råholt ungdomsskole hatt tre alvorlige voldshendelser. 
  • En av hendelsene skjedde i februar, mens de to andre fant sted i august i september. 
  • I alle tre tilfellene har volden blitt filmet og lagt ut i sosiale medier. 

ORDFØREREN: – Man må snakke med ungene sine om hvor stygt dette egentlig er

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.