Ideen om bruk av massivtre kom opp gjennom en interpellasjon av Olaf Tufte (Ap) i siste kommunestyremøte i Eidsvoll. Han fikk enstemmig tilslutning til forslaget om å vurdere slik materialbruk når den nye barneskolen for midtbygda skal bygges på Tynsåkjordet.

- Massivtre er kanskje det beste materialet når vi skal bygge en tidsmessig og miljømessig god skole, uttalte Tufte og henviste til at Aurskog-Høland kommunen hadde valgt å bygge ny skole i massivtre.

INNEKLIMA OG SKOGBRUKET

- Vi valgte massivtre både på grunn av inneklimaet og for å markere at vi er en skogbrukskommune som ønsker mer bruk av tre, forteller Thomas Grønnerød-Hemmingby som er leder av prosjektkontoret i Aurskog-Høland kommune.

SKOLE FOR 650 ELEVER

Det er nye Bjørkelangen skole på nesten 14.00 kvadratmeter og med plass til 650 elever som skal bygges i tre. Byggestart for skolen er først rett over sommeren, så noen praktiske erfaringer er ennå ikke gjort.

- Vi har mange erfaringer med bygging i tre, men massivtre er et relativt nytt materiale. Vi har derfor vært på befaring både i Halden, Bergen og Trondheim, og vi har inngått kontrakt med en bygningskyndig konsulent på område, forteller Grønnerød-Hemmingby.

SAMME PRIS

- Prisen ved bygging i massivtre eller andre materialer synes relativ lik, påpeker han.

- Materialkostnadene blir høyere ved massivtre, men byggetida blir kortere.

Dette er massivtre:

* Massivtre er en betegnelse på treplanker som er satt sammen til store treelementer.

* Treplankene legges normalt 90 grader på hverandre i tre til ni lag avhengig av bruksområde og danner et byggelement som normalt har bredde fra 1,2 til 3 meter og er opptil 16 meter lange.

* Vekta er på 450 kilo per kubikkmeter.

* Massivtreelementer kan brukes i alle typer bygg som boliger, næringsbygg, skolebygg, barnehager og helsebygg.

(Kilde: Arkitektnytt.no)

«Massivtre er kanskje det beste materialet når vi skal bygge en tidsmessig og miljømessig god skole».

Olaf Tufte

Kommunestyrerepresentant for Ap

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.