Planene for ny kirke på Jessheim ble i går presentert for politikerne i plan og samferdselskomiteen. Ullensaker kirkelige fellesråd har søkt kommunen om totalt drøyt 28,5 millioner kroner til rehabilitering og utbygging av Jessheim kirke.

river og bygger nytt

Selve kirkebygget skal rives og bygges opp igjen for å romme 400 sitteplasser over vel 350 kvadratmeter, og med et atskillig høyere tårn enn dagens klokketårn. Av dagens to kontorfløyer skal den nærmest rådhuset bli stående slik den er. Den andre fløyen skal bygges ut til to etasjer med grunnflate på 160 kvadratmeter, der førsteetasje skal romme Sjuer'n - dagsenter for rusbrukere. I tillegg skal loftsetasjen innredes.

- Dette blir et bygg med spenstig utforming som passer veldig bra inn i Jessheim, og som skal bli en berikelse for bymiljøet. Når man først skal ha en kirke i sentrum må den markere seg som det og ikke forveksles med et kontorbygg, sier arkitekt Tore Wiig fra Hille Melby Arkitekter, som presenterte planene i gårsdagens møte.

- Hvor høyt skal kirken rage til himmels?

- Antall meter vil jeg ikke si noe om siden høyden ikke er endelig bestemt, men det blir atskillig høyere enn dagens kirke, sier Wiig.

Kirken er planlagt med samme hvitpussede murfasade som dagens bygg.

bobler i magen

Fungerende kirkeverge Dene Støe ser fram til utbyggingen.

- Det bobler litt i magen ved tanken på alt vi kan få til her. Det vil gi oss enda flere muligheter til forskjellige aktiviteter, som er viktig når vi har en slik sentral beliggenhet. Vi ønsker blant annet å etablere to rom for band­øvinger, som både menigheten og kommunen kan ha nytte av. Vi trenger også flere kontorer og aktivitetsrom, sier Støe. Dagens åttekantede kirke skal rives og en ny og større kirke med 400 sitteplasser skal reise seg.

- Vi erfarer at dagens kirkerom ofte blir for lite, og vi må ha plass til å ta imot befolkningsveksten. Vi får et bygg som blir mer et signalbygg der kirken er synlig i sentrum, og som ikke vil forsvinne blant de planlagte omkringliggende byggene. Slik som det er i dag vil kirka nærmest bli liggende som en liten misjonsstasjon, sier Støe.

håper på snarlig byggestart

Politikerne har foreløpig ikke bevilget midler til byggeprosjektet, men kirkevergen håper på snarlig byggestart.

- I forhold til behovene vi har håper vi på byggestart så fort som mulig, i løpet av 2014 eller neste år. Det mest akutte behovet som vi merker daglig er presset på kontorlokaler og hvis vi ikke klarer å få dette på plass ganske raskt må vi leie brakker å sette opp utenfor som en midlertidig løsning. Det er ikke tilfredsstillende for noen over tid, og jeg vet ikke om kommunen vil være bekjent av at kirka må drive i brakker, sier Støe, og legger til:

- Vi håper politikerne ser betydningen av dette prosjektet, og at alt kan gjøres i ett byggetrinn.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.