Under tirsdagens kommunestyremøte rettet Tufte en interpellasjon til ordføreren der han foreslo at kommunen skal utrede bruk av massivtre når nye Vilberg barneskole skal bygges.

- TIDSMESSIG OG GOD SKOLE

- En bør sikre at den nye skolen blir tidsmessig og miljømessig god. Valg av byggematerialer vil ha stor innvirkning, og massivtre er kanskje det beste byggematerialet, uttalte Tufte.

MANGE FORDELER

Han listet opp flere fordeler ved bruk av tre:

- Trevirke er rent i seg selv, de tykke treveggene har ingen skadelige stoffer, det trengs ikke innvending tetting med plast, virket utjevner svingninger i temperaturen og luftfuktigheten og gir bedre ventilasjon, forklarte Tufte.

- Dette gir et bra inneklima som blant annet er en fordel for dem med allergi. Massivtre er også fleksibelt og lett å bearbeide, og materialet har gode brannegenskaper, sa han.

Tufte trakk også fram fordelene for den lokale skognæringa.

MILJØSTØTTE

- Med tanke på miljø og klima er det store fordeler. I massivtre er det bundet store mengder CO2, og under bruk vil det også spares Co2 da det kreves mindre energi til oppvarming og avkjøling, uttalte Olaf Tufte.

Han fikk støtte fra flere hold.

- Det er hyggelig at noen tenker på miljøet, og det er viktig å gjøre vurderingene nå, uttalte Knut Bakkehaug (V).

TØMMERHUS

- Massivt tre er ikke noe nytt. Det er jo det folk bodde i i gamle dager, massivt tømmer, påpekte tidligere bygningsentreprenør Jens E. Aalborg (H).

- Nå brukes massive trekonstruksjoner på en annen måte, men det er feil at det krever mindre energi, uttalte han.

- Dette er bra for miljøet, men dyrere å bygge, og med tilleggsisolasjon blir det litt tykkere vegger.

Den største bøygen slik Aalborg ser det, er at det er få aktører i Norge som kan tilby slik løsning.

- Men jeg støtter Tufte, konkluderte Aalborg.

GRØNT SKIFTE

- Skolen på Vilberg må bli en del av det grønne skiftet i Eidsvoll. Vi kommer til å ta en del matjord når det nye skolen bygges. Hele prosjektet bør behandles i et miljøperspektiv, uttalte Hans Arvid Øberg (Ap).

- Dette er bra, sa Torleif Hamre (SV).

KOSTNADENE

Ordfører John-Erik Vika (Sp) påpekte at valg av tre ville øke byggekostnadene med mellom fem og ti prosent. Det var Gunn Elin Blakkisrud (Sp) ikke umiddelbart enig i og viste til at de akkurat har bygd ny, stor driftsbygning hjemme.

- Jeg stilte en eneste betingelse. Det var at det skulle brukes norsk tre. Prisen ble nesten det samme som om vi hadde brukt andre materialer, opplyste hun.

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.