Olivia var med mamma Anne-Lene Hoel- Spjudvik og morfar Nils Ivar Hoel til slipp-plassen på Ristjernshøgda i skogen mellom Gullverket og Minnesund.

FORSVARSFORENINGEN

Slipp-plassen ligger en drøy kilometer nord for Høgbruhaugen der Eidsvoll Almennings skogsbilveg forbi Tronsbråten slutter. Eidsvoll Forsvarsforening har merket sti fram til slipp-plassen, og der er det satt opp minnetavle og informasjonsoppslag.

- INTERESSANT

- Det er interessant å se hvor farfar holdt til på nyttårsnatta 1944, sier Anne-Lene Hoel Spjudvik.

- Jeg har vært her før, men jeg lette i flere år før jeg fant plassen, forteller Nils Ivar Hoel. Slippene ble tatt imot av Milorgs 6. tropp i Eidsvoll der Odd Bjerknes var troppssjef og Ole Fredrik Hoel nestkommanderende.

BESKUTT

- Flyet kom inn fra sør. I lav høyde slapp det 13 containere og subbet tretoppene nordover mot Ninabben før det stupte ned mot tyskernes luftvernstillinger ved Minnesund. Tyskerne fyrte løs. Det haglet med granater på Langset-sida, men flyet ble ikke truffet, fortalte Ole Fredrik Hoel da EUB intervjuet ham i 1995.

LES OGSÅ: Kampen mot tyskerne på Øvre Romerike

VÅPEN OG SJOKOLADE

- Containerne inneholdt maskingeværer, US-karabiner, pistoler, håndgranater og ammunisjon, samt litt sjokolade og sigaretter og ei eneste uniform, fortalte Ole Fredrik Hoel.

25 DELTAKERE

Sønnen Nils Ivar Hoel og familien, var blant de rundt 25 personer som var med 88 år gamle Vidar Engen på turen til slipp-plassen som ble brukt to ganger under krigen.

UNGDOMMER

De fleste deltakerne på turen var godt voksne mennesker, men Vidar Engen uttalte på forhånd at han ønsket at noen yngre kunne være med; de som skal bringe historien videre. Han fikk sitt ønske oppfylt.

- Det var greit å være med, sier Oskar (14 år) og Emil (12 år) Solberg Lægland fra Minnesund. Spesielt Oskar er ordentlig interessert i historien.

- Og så er det artig å være med når det legges opp til slike turer, sier mamma Kjersti Solberg.

FORNØYD

Initiativtaker og guide Vidar Engen fortalte om flyslippene og om opplevelser og hendinger under krigen. Han var godt fornøyd med turen.

- Dette var hyggelig, med bra oppmøte og fint vær, sier den spreke 88-åringen.

Været holdt for øvrig ganske akkurat, for straks følget brøt opp, kom regnet og tordenbygene.

Neste søndag blir det ny tur til slipp-plassen, med Vidar Engen som guide nok en gang.

LES OGSÅ: Fikk den tyske invasjons-hæren inn i stua

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.